Nyhetslistning > SSF:s nyhetsarkiv > Nyheter från omvärlden > Loreen: Agerapriset känns oerhört viktigt

Loreen: Agerapriset känns oerhört viktigt

Loreen vågade agera. Nu blir hon beskyddare av Agerapriset, nyinstiftat av Metro, ”Efterlyst” och Stöldskyddsföreningen. Känner du någon som vågat agera för medmänniskor? Då kan du nominera din kandidat till priset på 100 000 kronor.

Loreen vågade agera när andra artister valde den bekvämaste vägen. Nu engagerar hon sig i det nyinstiftade Agerapriset och sitter själv i juryn. Hon har även spelat in en video med priset som inspirationskälla.

– På ytan är det en kärlekshistoria som kretsar kring ordspråket ”the elephant in the room”, att det finns en elefant i rummet som man inte vill se. I stället smyger vi runt problemet. Men lösningen finns alltid i oss själva.

När de andra artisterna lydde arrangörerna och satt kvar på hotellet eller repeterade i den stora festivalarenan i Baku gick den svenska storfavoriten sin egen väg. Loreen lämnade hotellet för att träffa oppositionella.

– Så gör man inte, fick jag höra. Det här var Eurovision, då följer man reglerna. Jag svarade att jag respekterade deras regler men bara under Eurovisions tak. Resten av tiden var jag en fri individ och tog mina egna beslut.

Innan avresan till Azerbajdzjan hade Loreen haft flera möten med Civil Rights Defenders.

– Jag visste hur jag skulle agera och tog med mig media till mötena. Det var ett skydd både för mig och de oppositionella

Metro träffar henne i en lagerlokal i Hammarbyhamnen i södra Stockholm där bandet repeterar inför sin första Japanturné.

– Priset känns oerhört viktigt för mig. Det är meningslöst att bara titta på, vi måste hitta lösningar också. Jag tror att vi får stöd av varandra när vi agerar. När jag ser att andra människor agerar så lyfter det mig också. Nästa gång är det jag som vågar gripa in.

Precis som alla andra blev hon upprörd över bilderna på Johnny som föll ner på tunnelbanespåret. Den förste som klättrade ner på spåret rånade honom – sen kom tåget och körde över Johnny. En passagerare kröp in under tåget och höll honom i handen tills räddningspersonalen kom.

– Han vågade agera. Jag hade absolut hoppat ner på spåret för att hjälpa Johnny. Självklart hade jag varit livrädd. Men jag hade gjort det, annars hade jag inte kunnat leva vidare med mig själv.

Loreen minns själv en händelse från skoltiden i Västerås.

– Det var en pojke, han hette Josef och var några år äldre än mig, Vi slogs jämt. Och jag fick alltid stryk förstås.

– En dag blev han påhoppad av ett helt gäng grabbar och jag klev rakt in i slagsmålet. Jag åkte på en rejäl smäll. Men jag vågade agera.

– Josef blev väldigt förvånad så klart. Jag kan inte påstå att vi blev vänner efter det, men vi respekterade varandra.

”En motbild till allt elände”

Att agera kan betyda mycket. Det kan vara något så enkelt som att slå larm när det hörs skrik från grannlägenheten eller att göra sig synlig när någon behöver stöd.Framför allt handlar det om att inte vända bort blicken.

Nu instiftar Metro, TV3:s ”Efterlyst” och Stöldskyddsföreningen Agerapriset.

– Att gripa in för någon annan i en pressad och ibland farlig situation är lika vackert som viktigt. Det handlar om att tänka med hjärtat och göra det rätta. Att sätta sig själv åt sidan för en kort stund och bara agera, säger Linus Paulsson, chefredaktör på Metro och med i juryn.

Vem som helst kan nominera kandidater som de tycker är värdiga att vinna priset. Nomineringarna skickas till efterlyst@strix.se

– För oss på ”Efterlyst” är det viktigt att visa upp en motbild till allt elände. Ofta kan det räcka med att någon reagerar eller ryter till för att få stopp på händelser som är på väg att spåra ur, säger Hasse Aro, programledare på ”Efterlyst”.

– Men självklart gäller det att handla med omdöme. Man måste även kunna välja att sluta agera så att man själv inte råkar illa ut.

Att stjärnan Loreen engagerar sig tycker han är fantastiskt.

– Jättebra. Det var faktiskt hennes idé från början.

Priset är på 100 000 kronor. De närmaste fem veckorna kommer Metro och Efterlyst publicera inslag och skriva artiklar om de nominerade. Den 27 mars utses årets pristagare.

– Metro är Sveriges största tidning och med Agerapriset tar vi med en stor del av svenska folket för att försöka göra världen till en lite bättre plats. Vi uppmanar alla att stå upp och säga ifrån även i pressade situationer, säger Linus Paulsson.

Källa: metro.se