Nyhetslistning > SSF:s nyhetsarkiv > Nyheter från omvärlden > Sportlovet inbrottstjuvens högtid

Sportlovet inbrottstjuvens högtid

Sportlovsveckorna är högsäsong för inbrottstjuvar. Allra värst är det under vecka nio när inbrottsanmälningarna kan öka med så mycket som 50 procent. ”Sportlovet är även ett brottlov”, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.


När många är bortresta och bostäderna står tomma så passar inbrottstjuvarna på. Trygg-Hansa får under den här veckan in flest inbrottsanmälningar under hela året. I Dalarna 2012 anmäldes 53 procent fler inbrott jämfört med genomsnittsveckan 2011, och i andra län som Stockholm, Värmland och Gotland var ökningen 14–18 procent.

– 2011 hade vi 110 inbrottsanmälningar för vecka nio, 2012 var det 180 vilket var näst högst för hela året. Under helgen som gick var det ovanligt lugnt, men det svänger väldigt fort, säger Fredrik Gårdare, insatschef på Stockholmspolisen.

En ytterligare anledning till att inbrotten ökar så mycket är att inbrottsligorna blivit allt mer sofistikerade. Under slutet av 2012 började polisen få in flera anmälningar av personer som drabbats av inbrott under tiden de var på någon fest eller bröllop. Inbrottstjuvarna åker förbi olika festlokaler eller kyrkor, tar registreringsnummer på bilarna som står där och tar sedan fram deras hemadresser via internet. Därefter ringer man hem till de olika adresserna och om ingen svarar gör man inbrott. De använder sig också av olika annonstjänster på internet, där de söker efter vissa stöldbegärliga varor.

– Just nu ser vi inget mönster av sådana specialvarianter. Däremot så finns det utländska grupperingar av inbrottstjuvar som turnerar runt i landet, säger Fredrik Gårdare.

Hos försäkringsbolagen så poängterar man att de går att skydda sig mot inbrott med ganska enkla medel. Grannsamverkan kan enligt Brottsförebyggande rådet minska den totala brottsligheten i ett område med 25 procent.

– Inbrottsfrekvensen ökar i semestertider. Vårt råd är detsamma som vid alla tillfällen då man lämnar hemmet för längre perioder. Lämna några lampor tända, be någon tömma posten, ha en bil parkerad utanför uppfarten och be en granne skotta uppfarten, säger Mattias Wallman, chef för sakskador på Folksam.

Det är inte bara inbrotten som ökar under sportlovsveckorna utan småstölderna ökar också mycket. Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala berättar för SvD att många blir av med skidutrustning som lämnats utanför en värmestuga, eller en olåst takbox som länsas.

Källa: svd