Nyhetslistning > SSF:s nyhetsarkiv > Nyheter från omvärlden > Sverige ett av världens mest virusdrabbade länder

Sverige ett av världens mest virusdrabbade länder


– Det är oroande att svenska användare är så utsatta för attacker. Dagens nätbrottslingar är både professionella och jobbar allt mer standardiserat, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.
 
F-Secures rapport visar att det i huvudsak är buggar i operativsystemen Windows XP, Vista och 7, Acrobat Reader och två versioner av Java som utnyttjats för att försöka ta sig in i användarnas datorer.
 
– Det är fyra välkända problem som man som användare slipper om när man uppdaterar till den senaste versionen av programvaran. Tyvärr är det allt för många som trycker bort påminnelser om uppdateringar och då är datorn ett enkelt mål virusskydd saknas, säger Johan Jarl.
 
Analysavdelningen, F-Secure Labs, visar att 102 av 1 000 svenska datorer utsattes för en attack från dessa så kallade exploit kits. Det gör Sverige till det tredje mest drabbade landet efter Holland och Belgien.
 
Ett annat växande problem som tas upp utförligt i rapporten är företagsspionage genom så kallade water holes. Det var den typen av attack som drabbade Facebook nu i veckan. Den nya formen av attacker görs genom att spionerna smittar en sajt som besöks frekvent av anställda på de företag, vars uppgifter man vill åt. Sedan används de anställdas datorer som en ingång till företagets intranär och servrar.
 
I fallet med Facebook var det en sajt för utvecklare av mobilapplikationer som användes som water hole. När det gäller virus för mobiler är Android det operativsystem där det dyker upp flest nya varianter. Under 2012 upptäcktes 238 nya varianter av virus för Android, vilket är 79 procent av det totala antalet. Även ägare av telefoner med operativsystemet Symbian bör vara vaksamma eftersom de utsätts för 19 procent av alla nya mobilvirus.
 
I rapporten tas också upp framtiden för lösenord, hur datorer fjärrstyrdes via botnets i världens mest inkomstbringande nätattack och att 5,6 procent av världens största sajter sprider skadlig kod.

Ladda hem och läs mer i rapporten här.

Källa: securityuser.se