Hur kan vi hjälpa till?

Bedrägerier mot äldre fortsätter att öka under 2022

Under 2021 anmäldes 4309 befogenhetsbedrägerier mot äldre.  Fram till och med augusti i år är anmälningarna redan uppe i 5312 befogenhetsbedrägerier, en ökning med 23 procent jämfört med hela 2021. Enligt polisen uppgick brottsvinsterna till 340 miljoner under 2021, en siffra som troligen kommer att öka under 2022.

Den här typen av bedrägerier mot äldre genomförs ofta genom så kallad vishing. Det innebär att bedragaren ringer upp det tilltänkta offret och försöker lura till sig tillträde till någons bostad, inloggningsuppgifter, eller annan känslig information för att tömma konton, genom att utge sig vara exempelvis polispersonal, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman. 

De som ringer upp är oftast väldigt duktiga på att få den brottsutsatta att lämna ifrån sig personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet, därför ska man direkt lägga på luren,

säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen.

Via Säkerhetskollen kommer det in information till SSF om att ett vanligt förekommande sätt just nu är att man blir uppringd av en datoriserad röst som påstår sig komma från svenska polisen och att det är något fel med ens nationella ID kort. I slutändan är man ute efter att få tillgång till dina uppgifter eller konto. Ett annat vanligt bedrägerisätt är sms som får en person att klicka på en länk för att sedan bli ombedd på en falsk hemsida att lämna ifrån sig kortuppgifter. 

Att drabbas av ett vishing-bedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det är också bra att kolla på säkerhetskollen.se eller prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för,

fortsätter Paul Pintér.

Här är våra tips för att minska risken för att bli lurad när någon ringer:

  • Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra på deras begäran.
  • Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan.
  • Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med.
  • Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter.
  • Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation.
  • Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig.

säkerhetskollen.se kan du läsa mer om den här typen av bedrägerier.