Normnytt 2016-07-12

Ny norm på remiss

Normen prSSF 1098 MärkDNA – Klassning, krav och provmetoder, har nu skickats på remiss. Normen är framtagen av SSF Stöldskyddsföreningen på uppdrag av polisen. Larmtjänst har också haft en rådgivande roll i arbetet.

MärkDNA är en metod för att förebygga stöld samt underlätta identifiering av stulna objekt. Normen omfattar klassning, krav och provningsmetoder för MärkDNA samt krav på databaser för registrering och sökning.

Utgångspunkten är att polisen ska kunna referera till en norm som ger förutsättningar för att "Detektera – Säkra – Identifiera" påträffat gods. Viktiga förutsättningar för detta är att enkelt kunna identifiera märkning på plats och kunna göra omedelbara ägarsökningar.

För frågor om remissen, kontakta Håkan Hedlund, hakan.hedlund@stoldskyddsforeningen.se