Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Rådligt ingripande 2013

Studenter belönas för rådigt ingripande

Sebastian Dahl, Samuel Lundberg och Robert Palm, belönas för rådigt ingripande då de den 31 oktober 2012, ingrep i en kritisk situation vid Högskolan Dalarna. De lyckades avväpna en knivbeväpnad man som stod i begrepp att begå ett allvarligt våldsbrott mot en kvinnlig student.

- Tack vare deras agerande kunde gärningsmannen gripas i direkt anslutning till brottet, och senare lagföras, säger Stefan Dangardt vid polismyndigheten i Dalarna.

 

Juryns motivering


Samuel Lundberg, Robert Palm och Sebastian Dahl har genom sitt ingripande avbrutit ett grovt våldsbrott utan att någon hann komma till fysisk skada. Trots förekomst av vapen i form av en kniv har de, med risk för att kanske själva skadas, utan att tveka kommit till undsättning för en medmänniska.

De har visat prov på föredömligt civilkurage. Genom deras agerande kunde polisen snabbt klara upp brottet, och ett ännu grövre våldsbrott kunde sannolikt förebyggas.

Polisen kan inte ensam minska brottsligheten och öka tryggheten, det är allas vårt ansvar, och för det krävs samverkan, inte minst med allmänheten.

Trots att de befann sig i en farlig situation agerade de tre pojkarna med beslutsamhet och omdöme, och de är därför väl värda att premieras med 2013 års belöning för rådigt ingripande.

Om rådigt ingripande


SSF Stöldskyddsföreningens lokalstyrelser delar tillsammans med Polismyndigheten varje år ut ett stipendium till någon som gjort ett rådigt ingripande som antingen hjälpt polisen till ett lyckat utredningsresultat, eller avvärjt eller minskat följderna av en brottslig handling.