Företagsbedrägerier i samband med coronaviruset
Publicerad: mars 20, 2020 (Senast uppdaterad november 27, 2020)Det nya coronavirusets utbrott har gjort att bedrägerierna mot företag ökar – så kan ni skydda er.
Gör det svårare för bedragare
Bluffakturor cirkulerar som mest när arbetsplatser inte är fullt bemannade. Lär dig metoderna som oseriösa företag använder sig av – genom att metodiskt planera inför ledigheten. Läs våra tips nedan och gör det svårare för bedragaren.
-
Styr upp tydliga interna betalningsrutiner.
-
Se till att IT-säkerhetsrutinerna fungerar trots ledigheten, t ex att backuper på företagets information görs regelbundet.
-
Bestäm en beslutsfattare bland personalen som är tillgänglig för frågeställningar under ledigheten.
-
Hantera din myndighetspost digitalt. Skaffa digital brevlåda och får post från myndigheter digitalt istället för på papper.
-
Se till att all personal är medveten om hur de hanterar besökare i företagets lokaler, externa personer som vill låna datorer för utskrifter etc.
-
Se till att alla medarbetare vet vad som gäller för vilka betalningar och tillvägagångssätt som ni har bestämt.
-
Lär dina medarbetare att känna igen en bluffaktura.
-
Det är lätt att missa men uppmärksamma dina medarbetare om att många bedrägeriföretag använder sig av väletablerades Bankgiro/Plusgiro.
-
Ta hjälp av Varningslistan. Svensk Handel uppdaterar ständigt sin lista över oseriösa företag som skickar bluffakturor eller använder oseriösa försäljningsmetoder.
Det här är VD-bedrägerier
Bedragare slår till när det är semestertider. Polisens Nationella bedrägericenter (NBC) ser att företagets interna rutiner är helt avgörande för hur stor risk företaget löper för att drabbas av vd-bedrägerier.
Enligt Polisens Nationella Bedrägericenter polisanmäldes i januari 2019 drygt 1 000 bedrägerier där bedragaren genom så kallad social manipulation tar kontakt med någon för att lura till sig exempelvis pengar. Av dessa bedrägerier kan 240 kan kopplas till så kallade VD-bedrägerier, där bedragaren har utgett sig för att vara VD eller liknande beslutsfattare för företaget och vänt sig till person/er som är ekonomiskt ansvariga för att de ska göra stora utbetalningar till olika konton.
Bluffmakare spelar på anställdas rädslor för att ringa och störa VD:n eller ägaren på semestern. Bedragarna lurar företag att göra överföringar framförallt till utländska bankkonton. Om ett företag drabbas av ett VD-bedrägerier är det viktigt att agera snabbt och genast kontakta banken för att stoppa betalningen.
Tipsen som förebygger VD-bedrägerier
-
Upprätta rutiner som innebär möjlighet att nå beslutsfattare för extra verifiering, vid betalningar över ett visst belopp, t ex att kunna motringa för godkännande mot en i förväg upprättad kontaktlista.
-
Var observant på avsändarens mailadress och se till att alla medarbetare har kunskap för att kunna identifierar falska mail. Var även uppmärksam så att domänen stämmer överrens med avsändarens mailadress; .se eller .com. Det förekommer rättstavat namn men att domänen är fel.
-
Upprätta rutiner för att kontrollera ändrade kontouppgifter från leverantörer – och då inte genom att maila tillbaka på samma adress som den uppgiften kom ifrån.
-
Var extra vaksam på e-post som är oväntad eller där uppgifter ska ändras mot vad det brukar vara.
-
Tänk på vilken information som presenteras på företagets hemsida. Här finns underlag för bedragaren att använda, t ex bilder och e-postadresser till en rad olika befattningshavare.
Vill du veta mer? Gå en kurs!
Säkerhetschef - Diplomutbildning
Arbetar du som säkerhetsansvarig och vill diplomera dig? Säkerhetschef – Diplomutbildning stärker dig i din yrkesroll och ger dig ett kvitto på din kompetens. Den pedagogiska modellen underlättar för dig att genomföra utbildningen samtidigt som du jobbar. Utbildningen startar den 10 oktober.
Interna utredningar - Utbildning
Jobba Säkert Digitalt
- sätter hela organisationens digitala säkerhet på agendan.