Surfa säkrare

Att skapa ett öppet nätverk som bjuder in datorer och mobiler i omgivningen är inte svårt idag. I alla fall inte för någon med lite kunskap om hur det fungerar.

Detta utgör en stor risk eftersom det öppnar upp för bedragare som vill komma åt inloggningsuppgifter till våra konton.

De kan skapa ett gästnätverk med ett namn som du inte förknippar med något bedrägligt. När du sedan surfar på nätverket kan de kopiera alla uppgifter du skickar från din telefon helt utan att du märker det. Därför bör du surfa med försiktighet.

Tips på vad du bör tänka på:

Slå av wifi
Ha inte wifi påslaget på mobil eller dator. Då kommer inte din enhet att söka efter nätverk att koppla upp sig på.

Dubbelkolla namnet
Om du kopplar upp dig på ett öppet nätverk – försök förvissa dig om att det är upprättat av en trovärdig leverantör - du kan t ex stämma av nätverksnamnet med receptionen i hotellobbyn.

Personliga sidor
Logga inte in på personliga sidor (mail, Facebook etc.) eller andra sidor som kräver ditt lösenord via ett öppet nätverk som du inte känner dig trygg med.

Bankärenden och internetköp
Gör aldrig bankärenden eller internetköp via ett nätverk som du inte känner dig helt säker på är skyddat.

Läsa nyheter och annan publik information
I normalfallet kan du läsa nyheter, kolla tidtabeller och titta på annan publik information utan att det är någon större risk för intrång.

Kostnadsfri rådgivning

Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta vår säkerhetsrådgivning!

info@stoldskyddsforeningen.se

Mer om säkerhet online

Att vara försiktig online gäller även när du inte surfar på ett öppet nätverk. Vi lämnar spår efter oss och sparar allt mer online. Ibland rör det sig om känslig information, såsom dina kortuppgifter.