Bedrägerier kopplat till coronaviruset covid-19
Publicerad: juli 16, 2019 (Senast uppdaterad januari 26, 2021)Bedragare använder ofta aktuella händelser för att lura folk att lämna ut sina uppgifter – så kan du skydda dig
Här kan du logga in och hantera SSF Spärrtjänst samt SSF Stöldskyddsregistret
Logga inFyll i formulär för att registrera, ändra, ersätt nyckelbricka eller avsluta tjänst
Ändra och registreraLogga in här för att komma åt dina digitala abonnemang och SSF normer
Logga inHär kan du registrera din DNA märkning
Logga inHär loggar du in till utbildningsportalen
Logga inBedragare använder ofta aktuella händelser för att lura folk att lämna ut sina uppgifter – så kan du skydda dig
Bedragare använder ofta aktuella händelser för att lura folk att lämna ut sina uppgifter – och spridningen av coronaviruset covid-19 är inget undantag. Bedragarna tar tillfället i akt och skickar ut både bluffsms och mejl som uppmanar att man ska klicka på länkar eller ge ut personuppgifter för att ta del av viktig information kring viruset. Om du klickar på länkarna och följer instruktionerna kan du exempelvis bli lurad att ge ut dina kortuppgifter eller få ett spionprogram installerat på din enhet.
Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att bedragare skickar ut bluffmejl i deras namn med bilagor eller länkar som innehåller skadlig kod. WHO har därför nu på sin webbsida information om hur man kan skydda sig mot bedräglig e-post och rapportera om man har blivit utsatt. Sverige verkar dock i dagsläget inte vara särskilt utsatt.
Däremot har det kommit in rapporter till Polisen om falska sms där avsändaren utger sig för att vara Karolinska institutet. Mottagarna har uppmanats att ta kontakt med Karolinska institutet på en fejkad gmail-adress för att lämna ett bidrag i form av bitcoin till forskning om coronaviruset. Polisen ser även några fall av utpressningsmejl där mottagen hotas att smittas av coronaviruset om de inte omedelbart betalar en större summa pengar i bitcoin.
Så kan du skydda dig
Var alltid försiktig med att klicka på länkar eller ladda ned program som kommer via e-post, sms eller olika typer av forum – särskilt om avsändaren är okänd. Är du osäker på om en fil kan innehålla virus eller annan skadlig kod bör du helt avstå från att ladda ner den.
Ta även för vana att logga ut från webbsidor när du är klar med ditt ärende!
Om du klickar på okända länkar och följer instruktioner kan bedragare lura dig att lämna ut exempelvis lösenord och kortuppgifter och på så sätt använda din identitet på nätet eller tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att datorn till och med går sönder.
Läs mer om hur du kan skydda dig mot olika typer av bedrägerier i våra säkerhetsguider
Checklista för att inte dela fake news
Det är inte bara försiktighet kring att klicka på länkar som gäller utan även kring hur man sprider dessa vidare. I samband med händelser som coronaviruset blir det extra viktigt att det du delar i sociala medier är så korrekt som möjligt så att du inte själv sprider falska eller tvivelaktiga uppgifter.