Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Ditt smarta hem

En del menar att tillväxten går före säkerheten när det kommer till det smarta hemmet. Ditt smarta hem kan bli som ett ”kontor” för hackers som vill begå brott i ditt namn, exempelvis kan din smarta tv, intelligenta kylskåp eller fjärrstyrda belysning i köket vara en lätt ingång för ogärningar. Det är inte så toppen att ditt smarta hem kan hjälpa kriminella.

Säkerhetsfaran i hemmen kan vara att alla sakerna är uppkopplade på samma nätverk. Då räcker det att en hacker kommer åt en pryl och sedan används dina datorer/enheter för att hacka något annat och används för brottsliga ändamål, exempelvis surfa på barnpornografiska sajter eller komma åt dina lösenord och kapa din identitet.

Gör det svårare för hackers att komma åt ditt smarta hem

  • Byt ut standardlösenord på din router och på de uppkopplade saker där det är möjligt att byta lösenord.
  • Använd en lösenordshanterare så du bara behöver komma ihåg ett lösenord.
  • Skapa ett gästnätverk i din befintliga router eller använd två routrar. Är du osäker på hur du skapar ett gästnätverk så ta kontakt med din bredbandsleverantör.
  • Ge inte nätet tillgång till känsliga uppgifter.
  • Överväg vilka saker du verkligen behöver ha uppkopplade mot internet.

Vill du veta mera om det smarta hemmet? Kika på Stoppa Tjuven om smarta hemmet och uppkopplade prylar!

Missa inte Internetstiftelsens guide om IoT.

Surfa säkert

Att surfa på nätet är smidigt och går snabbt. Lika snabbt kan det gå för bedragare att komma åt dina inloggningsuppgifter, om det vill sig illa. Här kommer råd om hur du skyddar dig.

 

Mer info

Så här känner du igen fake news

”Fake news” betyder att ”nyheten” är medvetet påhittad eller förvrängd. Var alltid källkritisk och överväg om det finns något vinstintresse hos avsändaren.

Mer info

ID-kapning

Håll koll på dina id-handlingar och var noga med vem du ger känsliga uppgifter till. I vårt digitala samhälle är det viktigare än någonsin att vara mån om och jobba förebyggande mot id-kapning.

Mer info

Inbrottslarm och kameraövervakning

Numera finns det en mängd olika typer av inbrottslarm, många med kameraövervakning. Läs våra råd och tips innan du väljer vad som passar bäst för ditt hem.

Mer info