Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Stölder i skolan kan undvikas med enkla åtgärder

Under 2018 anmäldes närmare 7 000 stölder i skola och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Med några enkla åtgärder kan man drastiskt minska riskerna för både stöld och annan förlust. 

Elever har med sig mobiltelefoner, kontanter, kontokort, datorer och andra värdesaker till betydande värden. Värdesakerna är förutom att de är stöldbegärliga även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen.

Prata med dina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på, dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett förebyggande tänk.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker, och framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen. 

Tipsen som minskar stölder i skolan: 

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan - dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt. 
  • Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet. 
  • Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås. Du hittar godkända produkter här!
  • Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort. 
  • Märk kläder med märkpenna så blir det lättare att identifiera.
  • Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. 

Läs mer om våra produkter här!

Avsnitt 6: Väskstölder

Här kan du se avsnittet av Stoppa Tjuven 2.0 om väskstölder.

Mer info

Fickstölder

Varje år anmäls runt 50 000 fick- och väskstölder i Sverige. Störst är risken att utsättas för stöld i våra storstäder under sommarmånaderna när det är extra mycket folk i rörelse på gator och torg. 

Mer info

Låt inte tjuven förstöra skidåkningen

Det stjäls för miljoner på våra skidorter under skidsäsongen och hundratals står plötsligt utan skidutrustning mitt i backen. Ingen vill bli av med sin skidutrustning. Se till att du gör allt för att minska risken för stöld.

Mer info