Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Handeln kommer att öka både i butik och på internet, det är experterna eniga om. Vi har därför listat ett antal säkerhetstips så att du kan känna dig tryggare när du handlar.

Se upp för nätbedragaren

Allt fler konsumenter väljer att göra sina inköp via nätet. Bedrägerier och id-kapningar via nätet är den snabbast växande brottsformen i Sverige och ökningen är lavinartad enligt polisen. Att kapa en persons identitet är inte svårt, och problemen som följer för den enskilde efter en identitetskapning är omfattande. Läs mer om hur du skyddar dig mot id-kapning.

Skicka aldrig pengar i förväg

Om du handlar av privatpersoner så skicka aldrig pengar i förväg. Se till att du har varan i handen innan du betalar. Lita på din instinkt – är ett erbjudande för bra för att vara sant, så är det ofta det.

Kontrollera webbadressen

När du ska genomföra en betalning på nätet kontrollera att du handlar från en säker sida. Ett enkelt sätt är att kontrollera att sidans webbadress börjar med:  https://
Om den inte gör det bör du inte lämna ifrån dig dina kortuppgifter utan välja en annan betallösning ex faktura.

Använd köpeavtal när du handlar begagnat

Om du köper begagnade varor av privatpersoner, speciellt kapitalvaror, så rekommenderar vi att du använder dig av någon av de köpeavtal som finns nedladdningsbara på internet helt gratis. Då blir köpet och avtalet korrekt så du slipper få några obehagliga överraskningar i form av kreditkrav senare.

Lämna aldrig känsliga uppgifter via telefon/mail

Lämna aldrig ut ditt kontonummer eller kortnummer per telefon eller mail till någon! Det gäller om du vill köpa något, sälja något eller om någon bara kontaktar dig av annan anledning.

Skydda din kortkod

Om du betalar med kort ska du skydda din kod genom att till exempel hålla för handen när du slår koden. För att motverka avläsning av knapparna genom värmesensorer kan du lägga fingrarna på över alla knapparna när du slagit in din kod.

Använd ett särskilt kort när du handlar

Ha ett shoppingkort som du kopplar till ett extra konto där du har en mindre summa pengar som du använder när du handlar på nätet eller i butik. När du ska handla kan du föra över den mängd pengar som du behöver. Skulle du bli av med det kortet blir du då inte av med hela lönen eller sparkapitalet och skadan blir inte lika stor för dig.

Notera spärrnummer för alla dina kort

Du är skyldig att spärra dem omedelbart om du skulle bli bestulen. Abonnerar du på Stöldskyddsföreningens spärrtjänst behöver du bara notera ett nummer: 0771 772 772 så får du snabb hjälp med att spärra korten.

Var kritisk om du får hem fakturor du inte känner igen

Har du inte beställt en vara eller tjänst ska du utan dröjsmål kontakta företaget och bestrida fakturan. Läs mer om Bluffakturor.

SSF DNA-märkning

Avskräck tjuven i höst med MärkDNA och öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker. Ta hjälp av den senaste tekniken och skydda dem på ett enkelt och effektivt sätt med SSF DNA-märkning! 

499 kr / st
Mer info

SSF Spärrtjänst

SSF Spärrtjänst är det enklaste och mest effektiva sättet att spärra dina kort, id-handlingar och mobil/surfplatta. Ring ett enda samtal, vi svarar dygnet runt.

Mer info

SSF Nyckelbricka

Nyckelbrickan har funnits i över 60 år och är en tydlig symbol för ett effektivt vardagsskydd. Med brickan på din nyckelknippa ökar du chanserna att få tillbaka dina tappade nycklar i höst.

Mer info

SSF Stöldskyddsregistret

Vilka av dina värdesaker vill du ska finnas i SSF Stöldskyddsregister? Registrera dina värdesaker. Då blir de automatiskt spårbara för polisen om de skulle försvinna, och det ökar dina chanser att få tillbaka dem.

Mer info