Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Produkten har lagts till i din varukorg.

Skydda lösenord och information online

En digital värld innebär nya säkerhetsutmaningar. Det har blivit allt vanligare att hackare kommer över lösenord och gör riktade intrång i privatpersoners konton i "molnet". Därför är det viktigt att du skyddar din identitet och information online.

Vi sparar alltmer information, bilder och filmer på lagringsplatsen i molnet, ibland utan att tänka på det. Här finns dina privata mejl, dina bilder i Dropbox och din information om dig själv på sociala medier.

En vanlig typ av information som sparas är när du ex. registrerar dig som användare på en e-handelssajt, eller ett företags medlemssida. Den informationen kan dessutom vara extra känslig, eftersom det ofta handlar om kortuppgifter och personnummer. Se till att skydda ditt digitala data, så att inte obehöriga kan komma åt den.

Här är några konkreta tips och råd:

Använd olika e-postadresser för olika typer av konton

Se till att använda olika e-postadresser för olika ärenden. Då har du betydligt större möjlighet att sortera bort "falska" e-postmeddelanden. Om du aldrig använder din jobb-adress för bankärenden, finns det ingen som helst möjlighet för någon bank att kontakta dig via jobb-adressen. Får du då e-post om bankärenden till din jobb-adress, kan du utgå ifrån att det är ett intrångsförsök.

Använd ett annat användarnamn än din e-postadress

Din e-postadress är egentligen inget bra användarnamn. Därför ska du i den mån det går undvika att ange din e-postadress som användarnamn, då en eventuell hackare får mindre användning för dina uppgifter om denne skulle lyckas hacka ditt konto.

Välj inte personliga lösenord

Ditt barns namn, de fyra sista siffrorna i ditt personnummer eller lösenord såsom ABC123, 123456,"letmein" och "qwerty" är exempel på dåliga lösenord. Det finns idag datorprogram som "gissar" sig fram till lösenord som är direkt kopplade till dig. Måste du välja ett personligt lösenord för att komma ihåg – använd inte datum eller dylikt som finns registrerade någonstans.

Ha aldrig samma lösenord på flera konton

Om någon exempelvis kommer över ditt Facebook-konto, får de tillgång till din e-postadress. Har du angett samma lösenord för de båda kontona har en eventuell hackare plötsligt tillgång till ditt e-postkonto och väsentligt mycket mer information.

Ge aldrig mer information än vad som krävs

När du registrerar dig på exempelvis en e-handelssajt eller sociala medier ska du vara kritisk till varför du måste lämna vissa uppgifter. De uppgifter som är nödvändiga är för det mesta också tvingande. Ju färre uppgifter som kan hamna på vift, desto bättre.

Byt lösenord – minst en gång om året

Ta för vana att byta dina lösenord lite då och då, i alla fall någon gång om året. Om du får vetskap om att någon molntjänst har blivit kapad, som ex. Flickr eller Gmail, och du har ett konto där, byt lösenordet direkt.

Använd de förberedda säkerhetslösningarna

De flesta molntjänster har förberedda säkerhetslösningar som vi rekommenderar att du använder. Exempel är 2-faktor-autentisiering, där du inte bara använder användarnamn och lösenord. Servern känner även av från vilken enhet du loggar in från. Om servern inte känner igen enheten, måste du ha en kod som skickas till dig i förväg för vidare inloggning.

SSF DNA-märkning

Avskräck tjuven och öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker. Ta hjälp av den senaste tekniken och skydda dem på ett enkelt och effektivt sätt med SSF DNA-märkning! 

Mer info
20 %

Bilrutemärkning + SSF Nyckelbricka

Skydda både bilen och bilnyckeln med vårt paketerbjudande! Köp SSF Bilrutemärkning och 1 st SSF Nyckelbricka i 1 år med 20% rabatt.

474 kr 379 kr / st
Mer info

SSF Spärrtjänst

 SSF Spärrtjänst är det enklaste och mest effektiva sättet att spärra dina kort, id-handlingar och mobil/surfplatta. Ring ett enda samtal, vi svarar dygnet runt.

Mer info

SSF Stöldskyddsregistret

Lista och dokumentera dina värdesaker i SSF Stöldskyddsregister. Då blir de automatiskt spårbara för polisen om de skulle försvinna, och det ökar dina chanser att få tillbaka dem.

Mer info