Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma inom en viss tid genom en onlinebetalningsmetod.

Ransomware kan laddas ner till din dator genom falska programuppdateringar eller besök på smittade webbplatser. Den kan också spridas/hämtas som e-postbilagor till skräppost eller via andra skadliga program, till exempel trojaner.

De som råkar ut för ransomware bör aldrig betala den lösensumma som krävs. Det finns inte några garantier att problemet försvinner trots betalning. Risken är att återigen drabbas eller att den skadliga programvaran finns kvar och att den brottsliga verksamheten fortsätter.

Så skyddar du dig mot utpressningsvirus

Ladda ner programvara från pålitliga webbplatser

Använd bara officiella och pålitliga webbplatser och källor så att dina programvaror har de senaste versionerna och säkerhetsuppdateringarna.

Installera endast mobilappar från kända leverantörer/källor

Ladda alltid ner från enbart officiella och pålitliga källor. Under inställningar i din Android-enhet ska du alltid se till att alternativet "Okänd källa" är avaktiverat och att "Kontrollera appar" är aktiverat.

Uppdatera dina programvaror och appar regelbundet

Använd om möjligt automatisk uppdatering på dina program. Att hålla dessa uppdaterade bidrar till din säkerhet. I många fall kommer sig infektioner via skadlig programvara av att kriminella utnyttjar programfel i programvaran (webbläsare,operativsystem, vanliga verktyg, m.m.).

Använd antivirusprogram

Antivirusprogram (AV) kan hjälpa din dator att bli av med de vanligaste typerna av skadlig programvara. Du kan lätt hitta många gratisvarianter av den sortens programvaror. Skanna alltid nedladdade filer med AV-program. Installera inte program eller tillämpningsprogram på din dator om du inte vet var de kommer ifrån.

Var vaksam - lita inte på allt

Om en webbplats skickar ut en varning om att du har föråldrade programvaror, drivrutiner eller kodekar (program som kodar eller avkodar data) installerade på din dator, så ska du inte lita helt på det. Det är enkelt för kriminella att förfalska företags- och programvaruloggor. En snabb sökning på internet ger svar på om din programvara verkligen är föråldrad.

Klicka inte på bilagor, reklam och länkar om du inte vet var de kommer ifrån

Det som kan te sig som harmlös reklam eller harmlösa bilder kan i själva verket omdirigera dig till den webbplats där den skadliga programvaran laddas ner ifrån. Samma sak kan hända när du öppnar bilagor i e-post som du fått från okända källor.

Gör en polisanmälan

Om du utsatts för ett utpressningsvirus, anmäl detta genast till polisen och till betalningsförmedlaren i fråga.

Betala inte

Även om du skulle bestämma dig för att betala är det ingen garanti för att problemet försvinner. Ibland framställs uppmaningen komma från t.ex. polisen men dessa skulle aldrig någonsin be medborgare att betala böter på ett så aggressivt sätt. Inget av de erbjudna betalningssätten tillämpas för närvarande av polis eller domstolar.

Här får du hjälp att låsa upp och ta bort skadlig programvara från din dator

Polisen rekommenderar att du alltid besöker www.nomoreransom.org för att kontrollera om din enhet har blivit smittad av ett av de utpressningsvirus för vilka det finns gratis tillgängliga dekrypteringsverktyg. www.nomoreransom.org är ett samarbete mellan Nederländska Polisen och Europol samt antivirusföretaget McAffe.

Så här gör du det svårare för nätbedragaren att hacka dina konton