Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig, vilket du accepterar om du fortsätter.

Vind och källarförråd

I flerbostadshus är det viktigt att begränsa så att bara de behöriga har tillträde till vind- och källarutrymmen. I hyresfastigheter är det fastighetsägarens ansvar att ordna med säkerhet kring vind och källare.

Att tänka på som fastighetsägare (bostadsbolag och bostadsrättsföreningar)

  • Ha koll på antalet nycklar som finns i omlopp och vilka personer som har dessa. Om det är oklart eller om låsen börjar bli gamla, kan det vara en bra idé att byta lås. En variant är lås med kopieringsskyddade nycklar eller tag+kod. Tag+kod har fördelen att vara enkla att spärra ut om tagen inte lämnas tillbaka, till exempel vid flytt.
  • Dörr och karm in till allmänna utrymmen är utsatta och kan ibland behöva förstärkas med brytskydd som täcker hela dörrens framkant.
  • Det är viktigt att kraven för utrymning uppfylls med de lås som finns i dörrarna.
  • Direktingångar (från utsidan) till allmänna utrymmen behöver vara av samma kvalitet som andra ingångar till fastigheten. Det är också viktigt att ha fungerande belysning.  
  • Att använda inbrottskyddande förrådsinredningar ger ett extra bra skydd.

Förebyggande tips till dig som boende

  • Förvara inte stöldbegärliga föremål som ex. maskiner och verktyg i vind- och källarförråd, om de inte har inbrottsskyddande förrådsinredning.
  • SSF rekommenderar att använda godkända hänglås och hänglåsbeslag i lägst klass 2 till vind och källarförråd.
  • För att öka upptäcktsrisken är det bra att gå in till vind och källarförråden lite då och då. Kontrollera då också om belysningen fungerar och meddela fastighetsskötaren om något är trasigt.
  • Märk det som finns i förråden. Använd märkDNA för att skydda exempelvis verktyg, cyklar, barnvagnar, sportutrustning och andra liknande värdeföremål.
  • Dokumentera dina värdesaker i en inventarielista och registrera den i SSF Stöldskyddsregister.

Grannsamverkan

Med Grannsamverkan minskar brottsligheten och ökar tryggheten i ditt bostadsområde. 

Mer info

Säkerhet för fritidshuset

Att tänka över skyddet för fritidshus är extra viktigt, eftersom du inte alltid är där och kan ha koll. Läs våra tips på hur du behåller ditt fritidshus fritt från tjuvar.

Mer info

Inbrottslarm och kameraövervakning

Numera finns det en mängd olika typer av inbrottslarm, många med kameraövervakning. Läs våra råd och tips innan du väljer vad som passar bäst för ditt hem.

Mer info

Dörrar och lås

Tjuvar är uppfinningsrika och använder inte alltid dörren för att ta sig in i bostaden. Med ett bra säkerhetsskydd för dina fönster, källarfönster, altan- och entrédörrar kan du effektivt hindra ett inbrott.

Mer info
Mer säkerhetsrådgivning