100 fickstölder om dagen under julhandeln
Publicerad: december 11, 2019 (Senast uppdaterad december 12, 2019)Under julhandelsmånaderna november och december förra året anmäldes så mycket som 6 000 fickstölder i Sverige. Den undersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra visar dessutom att en tredjedel av befolkningen är oroliga över att utsättas för fickstöld. Genom att vara lite extra uppmärksam och vidta åtgärder i julhandeln minskar du risken och behöver inte vara lika orolig för att utsättas för en fickstöld.
Flest anmälningar av fickstölder sker i Stockholm. Hälften av samtliga fickstöldsanmälningar november och december förra året gjordes i Stockholm. Men under julhandeln är det mycket folk i rörelse överallt i vårt land och ficktjuvarna tar inte semester under denna tid. Ficktjuven trivs allra bäst i trängsel vare sig det är i köpcentrum, på gator och torg, bussar och tunnelbana, eller i köer. Var därför extra uppmärksam i den typen av miljöer, och ha extra koll på handväskan, plånboken, nycklarna och mobiltelefonen.
– Var mer observant än vanligt om någon okänd person puttas, ber om hjälp med något eller står extra nära. Ficktjuvar jobbar ofta i grupp och medan en distraherar dig så stjäl den andra, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Värdefulla tips för att minska risken för ficktjuvar:
– Lämna aldrig din väska eller mobiltelefon utan uppsikt när du handlar eller fikar. Utan ha väskan mellan benen, gärna med en fot genom axelremmen och mobilen på dig när du inte använder den.
– Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig för bättre uppsikt.
– Göm plånboken i väskan om den inte går att stänga och förvara aldrig plånboken i bakfickan utan förvara värdesaker i framfickan eller innerfickan.
– Dölj din kod när du tar ut pengar eller betalar med kort i butik.
Fler tips och information om ficktjuvar finns på www.stoldskyddsforeningen.se
För mer information kontakta: Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se