Häleri och god tro

Publicerad: juli 16, 2019 (Senast uppdaterad september 4, 2024)

En bra deal är inte alltid en bra deal. Se till att du har koll på vad som gäller när du fyndar på andrahandsmarknaden.

Handla på andrahandsmarknaden? Se upp för häleri!

När du handlar på andrahandsmarknaden finns det en risk att du medvetet eller omedvetet köper stulna varor. Det kan bli en dyr affär. Den som hanterar, det vill säga säljer eller köper stulen egendom kan göra sig skyldig till brottet häleri som kan ge böter och fängelse.

Du som köper begagnade varor har därför en undersökningsplikt. Det innebär att du måste göra det du kan för att försäkra dig om att du inte köper en stulen vara. Annars kan du bli misstänkt för brott.

Nedan har vi listat några tips på hur du gör din undersökningsplikt.

Att tänka på när du köper i andra hand

  • Lita på din instinkt! Verkar ett erbjudande för bra för att vara sant? Då är det ofta så.
  • Betala aldrig säljaren i förskott för att undvika att bli lurad.
  • Be om att få se originalkvitto på varan och helst även garantibevis om det finns. Fråga om legitimation på den som säljer varan. Du som säljer något i andra hand behöver också vara beredd att visa legitimation samt spara originalkvitton så att köparen kan känna sig trygg.
  • Hur trevlig en säljare än är så finns det tillfällen att misstänka att allt inte står rätt till, till exempel om säljaren har orimligt bråttom, ber om att mötas på en märklig plats eller endast vill ha betalt i kontanter.
  • Om du misstänker att varan är stulen bör du kontakta polisen på 114 14.
  • På andrahandsmarknaden säljs många stulna fordon. Be alltid om kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik som rör fordonet. Vid köp av exempelvis bilar eller båtar kan du även kontrollera hos polisen eller Larmtjänst om fordonet är anmäld stulen.

Larmtjänst hemsida hittar du även fler tips på vad du ska tänka på vid köp av fordon på andrahandsmarknaden. Du kan även ringa Larmtjänst tipstelefon om du misstänker att någon försöker sälja stöldgods.

Video: Tänk på detta om du köper en begagnad cykel

Varje år anmäls 60.000 cykelstölder. Om du undviker att köpa stulna cyklar kan du vara med och minska cykelstölderna. Här får du tips på vad du ska tänka på när du köper en begagnad cykel.

Rekommenderade guider