70 annonsbedrägerier om dagen
Publicerad: april 26, 2022 (Senast uppdaterad maj 2, 2022)Första kvartalet 2022 anmäldes det närmare 70 annonsbedrägerier per dag vilket är i stort sett samma höga nivå som under det senaste året enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under det första kvartalet 2022 anmäldes det 5970 annonsbedrägerier.
Idag, den 26/4, vill vi lyfta internationella immaterialrättsdagen som handlar om att uppmärksamma rätten till bland annat varumärken och patent. Något som ofta utnyttjas i samband med bedrägerier, annonsbedrägeri och varumärkesintrång. När ett företag drabbas av piratkopiering heter brottet varumärkesintrång och när en köpare drabbas så rör det sig om ett bedrägeri.
När priset är lågt och annonsen har ett för bra erbjudande bör man tänka till och göra lite research innan man beställer och köper något,
säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen.
I samband med annonsbedrägerier så händer det frekvent att köpare får piratkopierade varor i stället för äkta varor. Enligt en rapport från Europol, utgiven av OECD-EUIPO 2022 ”Dangerous Fakes, Trade in counterfeit goods that pose health, safety and envisronmental risks”, var 60 % av de farliga varorna med destination EU sålda online, så förutom den ekonomiska skadan så finns det en stor risk att den piratkopierade produkten är skadlig eller farlig för köparen.
Förutom att man möjligen får en piratkopierad vara eller ingenting alls, så är risken stor att annonsbedrägerier även ger bedragare möjlighet att samla in personliga uppgifter som namn, adress samt kontokortsinformation, som sedan kan användas för andra bedrägerier,
säger Paul vidare.
Fler tips från säkerhetskollen.se som kan skydda mot annonsbedrägeri och piratkopior:
- Polisanmäl alltid annonsbedrägerier.
- Undvik förskottsbetalningar till privatpersoner.
- Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till.
- Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton. Finns kontakt- uppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
- Du har ett eget ansvar att kontrollera att det du köper inte är stöldgods (god tro existerar inte längre)
- Priset är oftast avslöjande om det är en äkta eller piratkopierad produkt.
- Använd endast hemsidor som har en ”Trygg E-handel” eller ”Certifierad E-handel”-stämpel.