Hur kan vi hjälpa till?

Bedragare har tjänat över 300 miljoner på bedrägerier via telefon under 2021

Enligt nya siffror från polisen så uppgår brottsvinsterna från vishing bedrägerier 2021 till 340 miljoner kronor vilket är en ökning med 118 % från året innan. Bara under hösten så har brottslingarna tjänat i genomsnitt 28 miljoner kronor per månad, det är pengar som oftast går till grov kriminell brottslighet. 

Befogenhetsbedrägerier totalt har ökat markant under 2021. Nu kan även brottsvinsterna för vishing, den typ befogenhetsbedrägeri där bedragaren ringer upp den utsatta och försöker lura till sig tillträde till dennes bostad, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton, redovisas. Det är ett brott som främst drabbar äldre personer.

– De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren.

säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen.

Under pandemin har det varit mycket vanligt att bedragare ringt upp äldre och låtsas vara från polisen, banken eller något annat förtroendeingivande företag eller myndighet. Ibland är det fler än en som ingår i bedragarnas upplägg, där en person ringer upp offret upp och säger sig vara från t.ex. polisen, samtidigt en annan person ringer på dörren utklädd i polisuniform och säger sig vara där för att säkra tillhörigheter, bankkort och smycken. 

– Att drabbas av ett vishing-bedrägeri kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det är därför bra att kolla på säkerhetskollen.se eller prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för,

fortsätter Paul Pintér.

Här är våra tips för att minska risken för att bli lurad när någon ringer eller besöker dig oanmäld.

  • Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra
  • Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan
  • Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med
  • Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter
  • Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation
  • Polisanmäl alltid om du upplever att någon ringt upp dig och försöker lura dig
  • Öppna aldrig för någon okänd person
  • Skaffa ett fysiskt eller digitalt titthål till dörren

 

säkerhetskollen.se kan du läsa mer om den här typen av bedrägerier