Hur kan vi hjälpa till?

Bedrägerier mot äldre har ökat med 88 procent

De anmälda bedrägerierna i Sverige har totalt sett minskat med 23 procent under samma period, men det finns några bedrägerier som har ökat i antal i mars i år jämfört med mars förra året. Befogenhetsbedrägerier och annonsbedrägerier är två sådana exempel. Befogenhetsbedrägerierna har ökat med 88 procent och annonsbedrägerierna med 15 procent i år jämfört med förra året i mars.

Ökningar av vissa bedrägerier skulle kunna kopplas direkt till den situation vi just nu befinner oss i och tyvärr är det äldre som drabbas mest även här. Det är viktigt att vi pratar med våra äldre om bedragarnas metoder, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen.

Corona utnyttjas
Just nu utnyttjar bedragarna vår oro för Coronaviruset. Exempelvis utger de sig för att komma från hemtjänsten för att sanera den äldres boendet från smitta. Väl inne stjäls värdesaker och mediciner. Ett annat sätt är att äldre kontaktas och erbjuds hjälp med inköp av mat och ombes ge ifrån sig kontanter eller kort och kod. Samtal till äldre för att komma åt deras BankID har funnit ett tag men nu men en annan vinkel. Nu säger sig bedragaren vara från ”Folkhälsomyndigheten” för att komma åt den äldres pengar.

Även annonsbedrägerier som vänder sig till alla i samhället har fått en Corona-prägel. Bedragaren lägger ut annonser på produkter till försäljning så som handsprit och ansiktsmasker, men inga produkter levereras till köparen efter köp.

Läs mer om bedrägerier i samband med coronaviruset

Viktigt att tänka på:

  • Släpp inte in någon du inte känner utan att ha kontaktat den organisation de säger sig komma ifrån för att se att det stämmer.
  • Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.
  • Logga ALDRIG in med din bankdosa eller BankID på uppmaning av någon annan. Får du den uppmaningen av någon som utger sig för att vara från polisen, banken andra myndigheter eller för att personen ska sätta in pengar. Avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut ditt bankkort och/eller kod samt skydda koden när du betalar i affär eller tar ut pengar i bankomat.