Hur kan vi hjälpa till?

Cykelstölderna ökar inför högsäsong

Cykeldelsstölder

Inför kommande högsäsong för cykling gäller det att se upp för cykelstölder. Antalet anmälda stölder av cyklar, elcyklar samt delar från cyklar har nämligen ökat under januari och februari i år jämfört med samma period 2022. Störst procentuell ökning syns gällande stulna cykeldelar där anmälningarna ökat med 37 procent i landet.

Under årets början har cykelstölderna ökat med 8 procent och elcykelstölderna med 10 procent. Men det finns regionala skillnader. Under 2023 anmäldes flest antal stulna cyklar (både elcyklar och vanlig cyklar) i region Syd. Detta trots att stölderna i denna region minskat något sedan året innan. Antalet anmälda cykelstölder är drygt 30 procent högre i Region Syd än i Region Stockholm. 

– Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul och kom ihåg att ta med sig batteriet om man har en elcykel, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Batterier till elcyklar, sadlar och hjul är de cykeldelar som stjäls allra mest. Det är därför viktigt att ta med sig batteriet när man lämnar elcykeln även kortare stunder.


SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen:

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg till pengar på ett ordentligt godkänt lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
  • Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
  • Ta med sedeln om fastsatt med vred.
  • Märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen. 

 Läs mer om att skydda din cykel här.