Trendbrott: Kraftig ökning av kortbedrägerier 

Bara en månad in i 2023 syns en dramatisk ökning av kortbedrägerier. Allra mest ökar kortbedrägerier utan tillgång till fysiskt kort. I januari månad anmäldes 7 363 bedrägerier av den typen, vilket motsvarar en ökning med 78 procent jämfört med januari 2022. Antalet anmälda bedrägerier med fysiskt kort ökade med 16 procent under samma period.

Kortbedrägerier är fortfarande den i särklass största bedrägeritypen. Efter införandet av tvåfaktorautentisering för några år sedan minskade kortbedrägerier. Men trenden har nu vänt. Det blir allt vanligare att kortbedrägerier begås utan tillgång till det fysiska betalkortet. Bedragaren stjäl kortuppgifter när privatpersoner handlar med kort på nätet, eller lurar till sig uppgifterna genom att locka med falska erbjudanden, bluffsamtal, bluff-sms eller nätfiske.

Även om det kan kännas lockande att spara kortuppgifter på handelssidor för att underlätta nästa internetköp är det inte helt riskfritt. Hackare kommer ofta över dessa kortuppgifter genom att göra intrång i handelssidornas kundregister, och säljer sedan vidare kortuppgifterna illegalt på Darknet, en anonym del av internet. 

– Det allra viktigaste är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel. De flesta bankerna erbjuder den tjänsten, den ska man använda! Är kortet spärrat går det inte att handla med stulna kortuppgifter, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Den mänskliga faktorn är fortfarande stor när det gäller vilka som utsätts. För att minska risken att utsättas och för att minimera skadorna finns det flera saker att tänka på.

Stöldskyddsföreningens tips:

  • Ha ett separat shoppingkort som du bara använder vid betalning på nätet. Dit för du över den mängd pengar som du behöver för det aktuella köpet.
  • Spara inte dina kortuppgifter på sidor när du handlar på nätet. Blir sidorna hackade kan bedragaren få tag på kortuppgifterna.
  • Läs på om webbutiken och se vad andra har skrivit om den i recensioner innan du handlar där.
    Dölj koden du slår in när du handlar med kort i butik.
  • Statistiken avseende polisanmälda brott är hämtad från Brottsförebyggande rådet (Brå). 
  • Läs mer om kortbedrägerier och fler tips på Säkerhetskollen.

För mer information kontakta: 
Paul Pintér, Rådgivningsexpert digitala brott, 073-052 76 52 
[email protected]

Om säkerhetskollen.se:
Säkerhetskollen.se samlar allt som rör phishing, smishing, vishing – och alla andra typer av digitala brott. Det är en heltäckande tjänst där man t.ex. kan ta reda på om man är utsatt för är ett phishing-försök, få personlig rådgivning om man blivit utsatt för ett brott, eller om du tror att det har det. Du kan även få varningar om pågående bedrägerier och själva också tipsa för att varna andra. Dessutom finns det mängder med hanterbar information om hur man skyddar sig i förebyggande syfte.

SSF Stöldskyddsföreningen är en oberoende ideell förening som sedan 1934 verkar för ett tryggare samhälle.