Kraftig ökning av investeringsbedrägerier

Under första halvåret 2022 har investeringsbedrägerierna legat på en jämn nivå. Men efter sommaren har anmälningarna sett en kraftig ökning där antalet polisanmälningar gått från 158 i juli till 279 i augusti, vilket är det högsta noteringen sedan investeringsbedrägerierna började registreras separat.

Den 29 oktober är det Internets dag. Internet har haft en stor inverkan på våra liv, till stor del positiv men tyvärr även en del negativ. Jakten på att tjäna pengar på ett enkelt sätt kan härledas långt tillbaka i tiden. Men med Internet har också nya möjligheter i form av bland annat kryptovalutan och dess snabbt ökade värde uppkommit. Det har aldrig varit enklare att tjäna mycket pengar på kort tid.

Dessvärre används investeringar i kryptovaluta även av bedragarna för att lura människor som vill tjäna pengar på sina besparingar. 

Innan man bestämmer sig för att investera se till att göra hemläxan. Kontrollera om företaget förekommer på FIs varningslista och låt aldrig någon fjärrstyra din dator. ”Är något för bra för att vara sant, så är det det” är en insikt som fortfarande gäller.

Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Så går investeringsbedrägerierna till

Bedragare annonserar bland annat på sociala medier med hjälp av kända ansikten i syfte att inge ett falskt förtroende. Ett vanligt tillvägagångssätt är att de utger sig för att representera ett värdepappersbolag, och ofta finns en prydlig och förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till. Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja bitcoin eller värdepapper.

Investeringen ser oftast ut att växa, och många uppmanas att investera ännu mer pengar. Men i verkligheten är allt en lögn och alla pengar är borta direkt. Bedragare kan också erbjuda sig att utföra banktjänster genom att fjärrstyra din dator. Tillåter du detta kan bedragaren föra över pengar eller ta nya lån i ditt namn. 

Erbjuder hjälp – men det är bara en bluff

De som redan utsatts för ett bedrägeri kontaktas ofta därefter av bedragare som utger sig för att vara advokater eller företräda brottsutredande myndigheter i ett annat land. Man erbjuds att få hjälp att få tillbaka förlorade pengar mot en avgift på några procent. I verkligheten är detta endast ännu en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av den redan brottsutsatta mer pengar.

SSF:s tips för att undvika investeringsbedrägerier

  • Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar
  • Om det verkar för bra för att vara sant är det nästan alltid det. Var skeptisk.
  • Kolla upp företaget hos Finansinspektionen innan du investerar, gör aldrig affärer med företag du inte känner till.
  • Lämna aldrig ut privata uppgifter eller bankuppgifter, låt aldrig någon fjärrstyra din dator.
  • Betala aldrig mer pengar för att få tillbaka det du har förlorat.
  • Polisanmäl alltid investeringsbedrägerier, inklusive försök till investeringsbedrägerier.

Statistiken är hämtad från Brottsförebyggande rådet (Brå).

På säkerhetskollen.se kan du läsa mer om investeringsbedrägerier.