Kraftig ökning av kortbedrägerier utan fysiska kort!
Publicerad: september 26, 2019 (Senast uppdaterad januari 21, 2020)2019-09-26
Antalet kortbedrägerier utan fysiskt kort är i år redan uppe i 75 670 anmälningar för hela landet. Månadssiffror för augusti visar en genomsnittlig ökning med hela 23 procent jämfört med juli. Men ökningen varierar beroendes på vart man bor. Siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att största förändringen finns i region Nord med en ökning på hela 55 procent.
Kortbedrägerier är fortfarande den i särklass största bedrägeritypen. Det vanligaste är att nät-bedragaren kommer över kortuppgifter på nätet vid näthandel eller att man lurats lämna sina uppgifter genom olika falska erbjudanden via sms eller mejl. Dessutom säljs kortuppgifter på den svarta marknaden efter intrång i företagsregister där man kommit åt kortuppgifter som kund sparat på sidan för att underlätta nästa köp.
Även om bedragaren inte får tag i själva cvc-koden, som finns på baksidan av kortet, så kan denne använda kortuppgifter på E-handelssidor som inte kräver denna kod.
Siffrorna skiljer sig från norr till söder och ökningen ligger mellan 6–55 procent beroendes på region. Minsta ökningen har skett i region Öst medan region Nord har den största ökningen med 55 procent.
– Dessa siffror visar verkligen på hur viktigt det är att ha sitt kort spärrat för internet och utlandshandel. Har man det spärrat så går det inte att handla med stulna kortuppgifter, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Den mänskliga faktorn är fortfarande stor när det gäller vilka som utsätts. För att minska risken att utsättas och för att minimera skadorna om du skulle bli av med att dina kortuppgifter finns det en hel del att tänka på.
Stöldskyddsföreningens tips:
- Ha alltid ditt kort spärrat för internet och utlandshandel när du inte använder kortet för dessa ändamål.
- Googla runt och se vad andra har skrivit om webbutiken innan du handlar där.
- Spara inte dina kortuppgifter på shoppingsidor och appar när du checkar ut. Blir sidorna hackade kan bedragaren få tag på dina kortuppgifter.
- Ha ett speciellt shoppingkort som du bara använder när du nätshoppar. Dit för du över den mängd pengar som du behöver för det aktuella köpet.
- Skulle du få hem en vara eller tjänst som du inte har beställt ska du direkt kontakta företaget och bestrida fakturan då detta kan vara ett tecken på bedrägeri.
I bilagorna som medföljer kan du se hur det ser ut i just din region:
SSF Säkerhetsguide för att skydda sig mot kortbedrägerier
Mer brottsförebyggande information finns på www.stoldskyddsforeningen.se
För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert SSF Stöldskyddsföreningen,
070-981 65 72,
lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se