Hur kan vi hjälpa till?

Mer än fördubbling av stölder på caféer och restauranger efter pandemin

Efter att restriktionerna efter pandemin släppts syns en markant ökning av stölder på caféer och restauranger. Förra året januari-april anmälde 785 personer att de blivit bestulna vid besök på restauranger och caféer. I år är den siffran 1 727 anmälningar, en ökning på 120 %, enligt statistik från Brå och Polisen. 

2020 var de anmälda stölderna från caféer och restauranger lägre än året innan. Ett resultat av att vi under pandemin inte var ute och åt och fikade som innan pandemin. Men efter att restriktionerna släppts så ökar anmälningarna snabbt och närmar sig antalet anmälningar innan pandemin. Våren och sommaren lockar till att sitta ute på restauranger och caféer då blir det oerhört viktigt att ha koll på sina värdesaker.

Enligt uppgifter från Polisen är det mobiler, plånböcker, datorer, väskor/ryggsäckar och jackor som stjäls mest. Det går oerhört snabbt för tjuven att ta en mobil på ett bord eller en dator ur en obevakad väska. Betalar man med kort och kod är det viktigt att dölja koden så att inte tjuven kan använda kortet efter stöld av plånbok eller mobil, om man förvarar kortet i mobilskalet. 

– Var mer observant än vanligt om någon okänd person knuffas, ber om hjälp med något eller står extra nära. Tjuvar jobbar ofta i grupp och medan en distraherar dig så stjäl den andra

säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Värdefulla tips för att minska risken för stöld:

  • Lämna aldrig din väska, mobiltelefon, dator eller jacka utan uppsikt när du är på restaurang eller café. 
  • Ha väskan och jackan mellan benen, inte hängandes på stolen bakom dig. 
  • Ha mobilen på dig när du inte använder den, låt den inte ligga på bordet.
  • Göm plånbok och mobil i väskan om den inte går att stänga. 
  • Förvara aldrig plånboken i bakfickan utan förvara alltid värdesaker i framficka eller innerficka.
  • Dölj din kod när du betalar med kort.