Romansbedrägerierna ökar med 37 procent

Romansbedrägerierna har åter fått ett uppsving den senaste månaden och skapar stora ekonomiska och känslomässiga konsekvenser för den som drabbas. Bara under augusti 2021 polisanmäldes 110 romansbedrägerier, vilket är en ökning med ca 37 % jämfört med månaden innan, regionerna Syd och Väst ökar mest, 94 % respektive 145 % enligt Brå. Snittkostnaden för ett romansbedrägeri är enligt Polisen ca 350 000kr.

Nätdejtingsajterna fortsätter att vara scenen som mötesplats för människor som söker närhet och kärlek, särskilt nu under pandemin. Bland profilerna dyker det allt oftare upp personer som visar sig vara ute efter pengar och inte kärlek. Att kunna skilja dessa från andra är inte helt enkelt, men det finns saker att vara uppmärksam på.

Var väldigt försiktig när du inleder ett förhållande över nätet, kommer pengar på tal så ska du nog dra öronen åt dig och vara ifrågasättande, ta gärna hjälp av en vän eller bekant som kan se detta från en objektiv synpunkt, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.

Om den du har kontakt med vill låna pengar eller om du blir ombedd att skicka pengar är det starka varningstecken på att du kan vara utsatt för ett bedrägeriförsök. Du kanske är tillräckligt misstänksam för att inte skicka över pengar första gången det händer, men en skicklig romansbedragare kan mycket väl visa förståelse för din tvekan men fortsätta etablera kontakten fram tills att du ger med dig.

Här är SSF tips för att undvika romansbedrägerier.
• Uppmärksamma typiska drag för en romansbedragare, såsom statusyrken, konstlade formuleringar eller slarvigt språkbruk.
• Sök på bild och namn!
• Skaffa en objektiv bild av situationen, exempelvis genom att be om hjälp från en oberoende person.
• Att bli ombedd att skicka pengar är ett starkt varningstecken för att du blir utsatt för ett bedrägeriförsök.
• Har du blivit drabbad så polisanmäl alltid.

säkerhetskollen.se kan du läsa mer om romansbedrägerier.