Så säkrar du ditt smarta hem

Vill du verkligen näcka med grannen?

Ledtråd: det är nu du borde svara nej. I alla fall om du är åtminstone en gnutta intresserad av det här med din personliga integritet.

Oavsett om det är en skämtsam bild till din bästis, en romantiskt halvnaken till din partner när ni var nykära eller den där ilskna, urspårade tråden med din kollega på Slack-chatten som det gäller, så vill du antagligen inte att någon annan se ska allt du ägnar dig åt på dagarna.

Ändå beter sig på tok för många av oss lite ogenomtänkt. Redo att dela allt känsligt, privat och sårbart – med grannen, chefen, kollegorna.

Och framförallt: med nutidens brottslingar – hackern.

Vem är du utan ditt digitala du?
”Vem vet inte du, vem vet inte jag, vi vet ingenting nu, vi vet ingenting dag”, skaldade Lisa Ekdal när hon sjöng sig in i svenskarnas hjärtan på 90-talet. Och frågan är väl om vi fortfarande vet. Vad är egentligen din privata, digital sfär värd? Går det ens att sätta ett pris på digital integritet?

Facebookminnen, semesterklippen från Paris och de där inledande och ganska pinsamma orden på romanen med stort R som ingen ännu fått se – vissa saker är svåra, för att inte säga omöjliga, att värdera.

Ändå är det precis här du måste börja.

I alla fall om du vill öka din säkerhet online. För en hackare är du nämligen både individ och en i raden, dina digitala sårbarheter det lukrativa som lockar angriparen att ta sig an den elakartade grävspaden.

Ju mer data, ju mer personlig information som en hackare kan få tag på om dig – desto mer sofistikerad och integritetskränkande riskerar attacken att bli. Hur skulle det kännas om någon annan tog del av din mejl och dina privata konversationer, granskade bilderna på dina nära och kära eller gick igenom dina argument för löneförhöjningen och kanske dessutom delade dem med hela världen?

Viss information får helt enkelt inte bli stulen.

Och det är inte bara storbolagspampar, kändisar eller för all del grannen det gäller, även vanlisar som Anna Andersson och Johan Jönsson är i riskzonen. Kanske lever du fortfarande i villfarelsen att du är för obetydlig för att drabbas? Kanske har du ett vanligt namn, ett alldagligt jobb och tror dig leva ett anonymt liv? Även du riskerar att drabbas.

De goda nyheterna? Det går att förebygga brott. Det finns gott om smarta åtgärder du kan vidta för att minska risken för att just du eller ditt företag blir utsatt.

Häng med oss så går vi igenom vad du behöver ta tag i!

Du hittar hela den interaktiva guiden på sakerhetskollen.se/smartahemmet