Hur kan vi hjälpa till?

SSFs bästa julrimmade tips inför julhandeln

Vare sig du ska handla klappar på nätet, åka bort eller handla i butiken, låt inte tjuven göra dig besviken. Utan var steget före detta år, så att tjuven är den som utan går. 

Se upp för ficktjuvar i julens handel, de rör sig bland klappar, russin och mandel. Tänk också på att de jobbar i par, en som förvillar och en som tar.

Din uppmärksamhet de gärna vill störa, och att du en främling ska låna ett öra. Nära dom står dig och skymmer din sikt, var då vaksam det är av yttersta vikt.

De kanske frågar om vägen och hur dom ska gå, och tackar så mycket för hjälpen de få. Du pekar och visar och vill hjälpa till, men ta din plånbok är det enda dom vill.

Och dom du nyss hjälpte, dom julfriden stjälpte. För inga pengar till klappar finns kvar och julen den kommer om blott några dar.

Om julens klappar ska köpas på webben, se då till att inte bli dragen vid näbben. Är t.ex. priset för bra för att vara sant, då är det bäst att spara din slant.

Många luras med för billiga klappar, och många tyvärr på detta då nappar. Sidan man är på kanske inte är sann, och betalade pengar de bara försvann. Bäst är att alla sidor granska och kolla, annars de kan med dina kortuppgifter trolla.

När familjen är bortrest under helgen den stilla, då besöker tjuven ditt hem och din villa. Luras då med tjuven och låt honom tro, att alla är hemma och tar julen med ro

En lampa som tänds och disk som står kvar, det visar för tjuven att ingen här far. Så låt inte julhelgens resa bli tjuvens present, kom hem till lugnet där ingenting hänt.

Vi avslutar här med några sammanfattande tips från SSF och Lina, så att inte din och familjens jul blir en pina.

  • Förvara dina värdesaker i en stängd handväska som du bär under armen eller framför dig för bättre uppsikt. 
  • Göm plånboken och mobilen i väskan om väskan inte går att stänga. 
  • Förvara aldrig plånboken eller mobil i bakfickan utan förvara dem i framfickan eller innerfickan.
  • Dölj din kortkod vid köp.
  • Använd företag som har secure payments via e-legitimatioon som Freja ID eller Mobilt BankID där köpet signeras.
  • Googla runt och se vad andra användare säger om webbutiken.
  • Ha ett speciellt ”shopping-kort” med en mindre summa pengar på, eller ett kreditkort så slipper du bli av med hela lönen om du skulle bli bestulen.
  • Spara inte dina kortuppgifter på olika sidor när du handlar.
  • Spärra ditt kort för internetköp och utlandsköp mellan gångerna du använder det.
  • Starta Grannsamverkan och hjälps åt att hålla ett extra öga på varandras boenden.