fbpx

Hur kan vi hjälpa till?

350 stölder i månaden i skolan

Under vårterminen 2021 anmäldes 2141 stölder i skolor och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingades betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Det är en minskning jämfört med året innan men under april-juni 2021 ökade stölderna och var högre än 2020 samma period.

Nu startar skolorna igen och många elever har med sig cyklar, mobiltelefoner, kontanter, datorer och andra värdesaker till skolan. Förutom att värdesakerna är stöldbegärliga är de även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen. Att behöva byta lås till hemmet på grund av borttappade/stulna nycklar eller att ersätta stulna teknikprylar är både kostsamt och tidskrävande. För en elev som blivit av med sin dator kan det påverka veckor av skolarbete i förlorat material i väntan på att den gamla ska ersättas. 

– Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

I samband med skolstart så byter också många elever datorer och inloggning till skolans olika nätverk. För att minska risken att barnet bli utsatt för bedrägeri eller hackning är det även viktigt att barnens digitala produkter, dator och mobiltelefon skyddas med säkra lösenord.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker och som framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen.
•  Lämna inte värdesaker i skolans skåp, omklädningsrum, eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet eller gymnastiksalen.
• Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
• Se till att ditt barn har säkra lösenord på dator och mobiltelefon.
• Sätt en Nyckelbricka från exempelvis SSF på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
• Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.

Fler tips om stölder i skolan hittar du här.