Hur kan vi hjälpa till?

4 584 stölder i skolan 

Under 2021 anmäldes 4 584 stölder i skola och på fritidshem i landet. Det är ca 500 stölder i månaden, då barnen är i skolan, där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Antalet anmälningar ser olika ut i olika regioner.

Skolorna har startat efter sommarlovet och många elever har med sig värdesaker till skolan så som, cyklar, mobiltelefoner, bankkort, datorer, märkeskläder och andra värdesaker. Värdesakerna är förutom att de är stöldbegärliga även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen. Att behöva byta lås till hemmet på grund av borttappade/stulna nycklar eller att ersätta stulna teknikprylar är både kostsamt och tidskrävande. För en elev som blivit av med sin dator påverkas dessutom skolarbetet i väntan på att den gamla ska ersättas samt förlorade gjorda arbeten med mera. 

Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker, och framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen.

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
  • Lämna inte värdesaker i skolans skåp, omklädningsrum, eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet eller gymnastiksalen.
  • Märk dyra kläder med namn precis som på dagis. 
  • Lär barnen att låsa fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
  • Läs tillsammans med dina barn om säkerhet på nätet för att minska risken att de utsätts för bedragare på sociala medier på www.säkerhetskollen.se under fliken ”Barn på nätet”.
  • Skaffa en nyckelbricka till nycklarna så om de tappas bort kan läggas på brevlådan och återfås.

Fler tips om stölder i skolan hittar du här.