fbpx

Hur kan vi hjälpa till?

Stölder i skolan

Publicerad: september 17, 2019 (Senast uppdaterad februari 10, 2022)

Förra året anmäldes närmare 7 000 stölder i skola och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker.

Stölder i skolan kan undvikas med enkla åtgärder

Under 2021 anmäldes närmare 4 581 stölder i skola och på fritidshem där föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna. Med några enkla åtgärder kan man drastiskt minska riskerna för både stöld och annan förlust.

Elever har med sig mobiltelefoner, kontanter, kontokort, datorer och andra värdesaker till betydande värden. Värdesakerna är, förutom att de är stöldbegärliga även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under dagen.

Prata med dina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på, dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett förebyggande tänk.

Det finns flera bra saker att tänka på som minskar risken att bli av med värdesaker, och framförallt ökar chanserna att få tillbaka dem igen.

Tipsen som minskar stölder i skolan:

  • Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
  • Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
  • Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
  • Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
  • Märk kläder med märkpenna så blir det lättare att identifiera.
  • Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits.
  • Spara och dokumentera kvitton på värdefulla kläder, väskor och teknikprylar, så går det snabbare att få hjälp från försäkringsbolaget om olyckan väl skulle vara framme.
  • Se hur försäkringen ser ut vad gäller lånedatorer och lånepaddor från skolan.
  • Se till att barnens värdesaker är namnmärkta och försäkrade och att ”hitta”-funktionen är påslagen på barnens mobiler, hörlurar och surfplattor.
  • Lämna inga värdesaker, vare sig kläder eller teknik i omklädningsrummet utan ta med sakerna ut i gymnastiksalen under idrottslektionen.

Här hittar du godkända cykellås!

Rekommenderade guider