Hur kan vi hjälpa till?

Flertalet digitala brott ökade markant under 2021

Jämfört med 2020 så ökade flera olika digitala brott markant. Exempelvis ökade dataintrång genom överbelastningsattacker med 419 % och dataintrång i sociala medier och e-tjänster med 203%. Även bedrägerier ökade som exempelvis befogenhetsbedrägeri med 35% och annonsbedrägerier med 51%. 

En stor del av befogenhetsbedrägerierna, där någon utger sig för att vara exempelvis polis, vårdpersonal eller bankpersonal, genomförs genom så kallad vishing (röstfiske), smishing (sms-fiske). när någon ringer upp eller skickar ett sms det tilltänkta offret och försöker lura till sig tillträde till någons bostad, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton. Det är något som hittills drabbat främst äldre personer men där nu även yngre drabbas.

Bedragarnas syfte med samtalet brukar oftast handla om att få tillgång till offrets pengar på ett eller annat sätt. Ett av de senare exemplen är där bedragare har ringt och utgett sig för att vara från ett inkassoföretag, och vill att offret ska reglera en skuld med swish eller med att knappa in koder till bankdosa eller BankID.

Annonsbedragarna har framför allt utnyttjat pandemin genom handeln på nätet, där man lockat kunder till falska hemsidor där den som står som avsändare antingen inte levererat några varor eller skickat piratkopior efter att betalning skett. 

Den stora ökningen under rubriken dataintrång har skett på sociala medier och olika e-tjänster och är starkt sammanflätade med olika sociala manipulationer. Till dataintrången räknas även Ransomwareattacker som drabbat exempelvis Coop eller Kalix kommun.

Bedragarna använder i stor omfattning nätet på olika sätt vilket gör att man måste vara försiktig med vilka sidor man besöker, vilka länkar man klickar på och vara vaksam vid samtal med okända. Hjälp oss att varna andra om pågående bedrägerier genom att tipsa oss genom säkerhetskollen.se, säger Paul Pintér, Rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen.

Totalt anmäldes 2021 195 521 bedrägerier, en minskning med 10 % och 20 % på 2 år vilket framför allt beror på att kortbedrägerierna minskar.

Att drabbas av ett någon form av bedrägeri eller dataintrång kan bli kostsamt rent ekonomiskt men även skapa skamkänslor för att man känner sig dum av att ha blivit lurad. Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det kan även vara bra att prata med någon i din närhet eller titta in på säkerhetskollen.se.


Här är SSF tips för att minska risken för att bli lurad:

– Lämna aldrig dina personliga uppgifter, lösenord eller koder till andra
– Klicka inte på några länkar som du är osäker på.
– Logga aldrig in med ditt BankID på uppmaning från någon annan
– Kontrollring till bank, polis eller sjukvård om du är osäker på vem du pratat med
– Kontakta omedelbart din bank om du tror du blivit lurad på bankuppgifter
– Är du osäker på vem som besöker dig så begär legitimation
– Polisanmäl alltid om du upplever att du blivit utsatt för bedrägeri eller dataintrång
-Ha säkra och unika lösenord till dina olika konton

säkerhetskollen.se kan du läsa mer om de här och andra typer av bedrägerier.