Köp inte en stulen cykel

Publicerad: december 12, 2023

Om du köper en begagnad bil finns många regler och med en enkel sökning i olika register kan du se att allt gått rätt till, men med cyklar kan det vara knepigare att vara säker på att den inte är stulen. Vi ger dig de viktigaste sakerna att komma ihåg när du köper en begagnad cykel.

1) Be om kvitto
Det mest grundläggande vid ett köp av en begagnad cykel är kvitton. Be att få se originalkvittot och se till att det stämmer överens med säljarens uppgifter, och skriv ett eget kvitto på affären med säljaren. De stora köp- och sälj-sajterna har färdiga kvittomallar som du kan ladda ner, skriva ut och fylla i.

2) Kolla på ramnumret

Alla cyklar har ett ramnummer, som är en sorts registreringsskylt och finns för att cykeln ska vara identifierbar vid stöld eller förlust. En tjuv som försöker sälja vidare en stulen cykel har ofta försökt få bort eller dölja ramnumret, vilket du enkelt kan ta reda på. Kika på styrröret (”stolpen” under styret), sadelröret eller på undersidan mellan pedalerna efter ett nummer som är instansat på cykeln. Om numret ser bortskrapat eller övermålat ut bör högljudda varningsklockor ringa, se till att avbryta affären!

3) Sätt säljaren på prov
En seriös ägare har koll på sina grejer. Ställ frågor till säljaren om cykeln,
exempelvis om antalet växlar eller hur den är att köra på olika underlag. Om hen inte vet svaret är det läge att vara skeptisk.

4) Bli inte bländad av ett lågt pris
Självklart ska du inte betala överpris för begagnade varor, men du ska heller inte lita blint på en säljare som sätter ett alldeles för lågt pris på en cykel. Var kritisk om cykeln som ser ut att vara i superskick kostar ovanligt lite. Se också upp ifall säljaren vill mötas på en udda plats eller stressar på affären – en oärlig säljare vill sällan mötas hemma hos sig själv och kan vara rädd att bli upptäckt. Den klassiska konsumtionsregeln är extra viktig i det här sammanhanget: Om det verkar för bra för att vara sant så är det just det.

5) Kolla om cykeln är stöldmärkt.
Om hojen du tänkt köpa är stöldmärkt är det en utmärkt möjlighet att kontrollera att den verkligen tillhör säljaren och inte någon stackare som blivit bestulen. Se om du hittar en dekal som säger att cykeln är stöldmärkt – om ägaren är en tjuv kommer hen att bryta er deal fortare än kvickt, om ägaren är seriös kommer hen själv att föreslå att stöldskyddsmärkningen skrivs över på dig så att allt blir rätt i registret.

Om allt är grönt är det bara att skriva kvitto, betala och trampa iväg med din nya ögonsten. Om den inte redan är stöldmärkt kan du själv använda SSF:s DNA-märkning specifikt för just cyklar.
Läs mer om stöldmärkning och DNA här.

Rekommenderade guider