Vad är viktigast att ta med sig från Almedalsveckan 2025?
Publicerad: juni 30, 2025
Årets Almedalen har verkligen visat kraften i att mötas, lyssna och dela perspektiv. Det har varit intensiva dagar fyllda av samtal om trygghet, cybersäkerhet, demokrati, klimat och hur vi tillsammans bygger ett mer motståndskraftigt samhälle. Pernilla Edelsvärd, Kommersiell Chef på SSF har sammanfattat vad vi på SSF upplevt som viktigast.
Vi tar med mig flera viktiga insikter:
Vi står inför stora gemensamma utmaningar, klimatförändringar, snabb digitalisering, demografiska skiften, integration och ett förändrat säkerhetsläge i världen. Det var tydligt att många delar samma känsla av både ansvar och engagemang inför den utveckling vi ser.
Särskilt tydligt blev tre saker:
- Samarbete räcker inte, det behöver fördjupas till ett verkligt gemensamt ansvar där aktörer från myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och akademi står enade.
- Demokratin kan inte tas för given. Många samtal kretsade kring hur vi stärker tilliten i en tid då auktoritära tendenser och desinformation växer.
- Säkerhetsfrågorna har blivit en samhällsfråga på riktigt. Cybersäkerhet, brottsförebyggande arbete och beredskap diskuterades i nya sammanhang, och många ser behovet av att göra kunskapen mer tillgänglig.
Det har varit särskilt givande att höra hur Polisen och andra aktörer arbetar på bred front med brottsligheten. Samtidigt är det tydligt att frågor om sekretess, informationsdelning och tekniska begränsningar fortfarande skapar hinder. Många vittnar om svårigheterna att förena dataskydd och effektivitet, något som kräver både mod och nytänkande.
I många samtal återkom behovet av att stärka den lokala närvaron och bygga upp en gemensam förmåga att agera tidigt. Gängkriminalitet och välfärdsbrott utmanar förtroendet i samhället. Men det fanns också en stark känsla av att det går att göra skillnad, om vi står enade och håller fast vid våra demokratiska värderingar.
Ett annat genomgående tema var det förändrade säkerhetslandskapet, hur snabbt hoten utvecklas, hur beroendet av digital infrastruktur växer och hur sårbart samhället blir när systemen inte hänger ihop. Samtidigt uttryckte många hopp inför den kraft som finns i att fler vågar prata om dessa frågor öppet.
Det allra mest värdefulla med Almedalen är mötena:
De spontana samtalen, ögonkontakten, nyfikenheten och 100 nya kontakter. De delade insikterna som uppstår när vi stannar upp och verkligen lyssnar på varandra.
Nu är det dags att göra, inte prata strategier och planer, utan gör! Börja enkelt! Alla är med och bidrar!
SSFs Seminarium
Hur får vi mindre företag att överleva en cyberattack?
Hur kan man öka tryggheten i utsatta områden?
Tillsammans för trygghet, grannsamarbete för vardag och kris
Tech-spelarna på den kriminella spelplanen och kriminalitet i en superintelligent värld