Vi ses väl på Säkerhetsarenan?
Publicerad: juni 13, 2025 (Senast uppdaterad juni 19, 2025)
Almedalsveckan närmar sig, en plats där viktiga samhällsfrågor diskuteras, inte minst inom säkerhet, cybersäkerhet och trygghet. Självklart är SSF Stöldskyddsföreningen på plats även i år tillsammans med sju andra organisationer under Säkerhetsarenan, en gemensam mötesplats för frågor kring trygghet och säkerhet, där vi leder och medverkar i fyra seminarier.
Trygghet och säkerhet har alltid varit våra hjärtefrågor. Frågorna står fortsatt högt på samhällsagendan, och under årets Almedalsvecka finns flera skäl än någonsin att lyfta dessa viktiga samtal. Digitala angrepp, bedrägerier och organiserad brottslighet växer och påverkra individer, företag och samhället i stort. Vi befinner oss i en tid då tekniken utvecklas snabbt, vilket kräver nya lösningar och samverkan över sektorsgränsen. På Säkerhetsarenan vill vi bidra med kunskap, belysa komplexa hotbilder, hur teknikutvecklingen påverkar framtidens brottslighet, och lyfta konkreta åtgärder som stärker cybersäkerheten och tryggheten i våra lokalsamhällen och Sverige i stort.
Säkerhetsarenan äger rum på Gotlands museum den 24-26 juni. Nedan kan du läsa mer om varje programpunkt. Mer information hittar du i det officiella Almedalskalendariet: https://almedalsveckan.info/rg/almedalsveckan/officiellt-program/program-2025
Hur får vi mindre företag att överleva en cyberattack?
Cyberattacker och dataintrång blir allt tydligare hot för mindre företag. I en Demoskopundersökning framgår att 60 procent av de mindre företagen saknar en informationssäkerhetspolicy och att enbart hälften av dem bedömer själva att de överlever en cyberattack.
Deltagare:
Pernilla Norlin, Samhällspolitisk chef, Företagarna
Thomas Brühl, VD, SSF Stöldskyddsföreningen
Tomas Beeckman-Norrström, Operativ chef, Nationellt cybersäkerhetscenter
Per Klingvall, Moderator/Rådgivningschef, SSF Stöldskyddsföreningen
Hur får vi tillbaka säkerhet och trygghet i Sverige?
Säkerhet och otrygghet tillhör våra största samhällsutmaningar. Vill vi inte att den grova organiserade brottslighetens omfattande verksamhet ska fortsätta vara normalbilden i samhället behöver vi arbeta tillsammans för att vända utvecklingen. Hur bemöter vi de utmaningar vi står inför?
Deltagare:
Gunnar Strömmer, Sveriges Justitieminister
Petra Lundh, Rikspolischef
Jeanette Lesslie Wikström, VD, SäkerhetsBranschen
Thomas Brühl, VD, SSF Stöldskyddsföreningen
Magnus Lindgren, GD, Stiftelsen Tryggare Sverige
Richard Orgård, Förbundsdirektör, Säkerhetsföretagen
Per Klingvall, Moderator/Rådgivningschef, SSF Stöldskyddsföreningen
Tillsammans för trygghet, grannsamarbete för vardag och kris
Grannsämja handlar inte bara om att ha det trevligt utan kan också vara avgörande för att skapa trygghet och säkerhet i sitt närområde. Med ett utvecklat samarbete ökar förmågan att förebygga eller minskar skador när något händer – i det lilla eller stora.
Deltagare:
Michael Wahlqvist, Ansvarig för MBS, MSB
Per Klingvall, Chef Rådgivning, information och public affairs , Stöldskyddsföreningen
Eliot Lundby Wieslander, Chef Åtgärder vid olyckor och kriser , Brandskyddsföreningen
Roger Andersson, Chefredaktör/Moderator, Tidningen Brandsäkert
Tech-spelarna på den kriminella spelplanen och kriminalitet i en superintelligent värld
Kriminalitet i en framtida superintelligent värld. Nya tekniker och innovationer erbjuder stora möjligheter för vårt samhälle men de utnyttjas också av kriminella aktörer för sina illvilliga syften. Som andra aktörer i dagens globala ekonomi anpassar sig internationella kriminella nätverk till digitalisering, globalisering och professionalisering.
Deltagare:
Hanna Linderstål, vd Earheart
Kim Elman, Sverigechef på Northwave Cyber Security
Sandra Elvin, Nationell säkerhetschef Microsoft
Ulrika Hallesius, kriminolog och analytiker Stöldskyddsföreningen
Charlotte Mattfolk, Moderator, vd IAMAI
Cybersäkerhet för alla – mobilisering av hela samhället med kunskap och kompetens
Vi är också inbjudna att medverka i detta seminarium som anordnas av Cybercampus Sverige. Vår alltmer uppkopplade och digitaliserade vardag är utsatt för ständiga hot och attacker från stater, statsunderstödda aktörer och kriminella. Hur kan samhällets aktörer samarbeta för ökad kunskap och kompetens för att stärka cybersäkerheten, motståndskraften och försvarsförmågan? Under panelsamtalet diskuterar representanter från olika delar av ekosystemet hur samhället kan mobiliseras med hjälp av kunskap och kompetens för att skapa förutsättningar för en cybersäker framtid.
Deltagare:
David Olgart, föreståndare, Cybercampus Sverige
Ronja Ahlberg, Director Cyber Defence, The Swedish Security & Defence Industry Association, SOFF
Anna Bennetter, Normchef, SSF Stöldskyddsföreningen
Daniel Isberg, Expert, CGI
Karl Andersson, professor cybersäkerhet, Luleå tekniska universitet