Hur kan vi hjälpa till?

125 inbrott om dagen under sportlovet

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 3503 inbrott i bostad, fritidshus mm under sportlovsmånaden februari 2020. En ökning totalt på drygt 20 % i landet jämfört med året innan. Värst utsatta var Region Stockholm med en ökning på 49 % medan Region Syd hade en minskning på 6 %. 

Nu är det sportlovsdags och för en del betyder det skidsemester eller annan resa. Det är när huset står tomt som tjuven slår till och det är lätt för tjuven att se om du är hemma eller bortrest. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta bort snö, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Även i skidbacken kan du utsättas för brott så tänk efter även här.

– Ska du in på en restaurang eller en värmestuga i backen så ställ inte skidorna ihop, utan dela på dem då en skida inte är lika attraktiv som två. Låt inte heller skidutrustning ligga kvar i takboxen under natten, säger Lina vidare.

Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens om hur du kan minska risken för att utsättas för stöld på resan eller inbrott i bostaden medan du är borta:

Säkra ditt hem innan du åker:
• Gå med i eller starta Grannsamverkan.
• Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
• Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
• Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
• Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

För din skidutrustning:
• Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
• Märk din skidutrustning.

Här kan ni läsa mer om åtgärder inför resa
Bilden visar inbrott per region februari 2019-2020