Snöskoter och fyrhjuling

Publicerad: juli 8, 2019 (Senast uppdaterad oktober 4, 2023)

Här hittar du tipsen som håller snöskoter och fyrhjuling säkert från tjuvar.

Snöskotrar och fyrhjulingar är tyvärr stöldbegärliga. Det bästa sättet att undvika stöld är att göra det svårt för tjuven. Nedan följer våra tips på hur du kan skydda ditt fritidsfordon, exempelvis snöskoter eller fyrhjuling, mot stöld genom att försvåra för tjuven. Nedan följer våra viktigaste tips.

Säker förvaring

Låt inte nyckeln sitta kvar i låset när fordonet står parkerat. Förvara nyckeln på en plats som är svåråtkomlig för tjuven. Om möjligheten finns, lås in skotern eller fyrhjulingen när du inte använder den. Undvik i högsta möjliga mån att förvara din fyrhjuling eller skoter synligt, ställ hellre in den i carport, garage eller bakom huset.

Stöldskyddsmärkning

Ännu ett sätt du kan skydda ditt fritidsfordon är att stöldskyddsmärka snöskotern eller fyrhjulingen med en Fritidsfordon-märkning. En märkning försvårar det för tjuven att sälja vidare ditt fordon samt att det hjälper polisen att identifiera ditt fordon om det blir stulet.

Spårsystem

Med hjälp av ett spår- och söksystem kan man se var skotern eller fyrhjulingen befinner sig och öka möjligheten att ett stulet fordon återfinns. Vi rekommenderar att välja ett spårsystem som uppfyller kraven enligt SSF-normen SSF 1073 – Krav på sök och spårsystem för fordon, anläggningsmaskiner och fritidsbåtar. Fråga ditt försäkringsbolag för att få mer information om vilka spårsändare som godkänns.

Använd ett godkänt och certifierat lås

För att undvika risken stöld och säkerställa att försäkringen gäller om din snöskoter eller fyrhjuling blir stulen, är det viktigt att använda ett godkänt lås. Det innebär att låset och alla dess delar uppfyller vissa krav.

  • En skoter bör låsas med ett skoterlås, motorcykellås i klass C eller kätting- och hänglås i lägst klass 3 eller motsvarande grade 4.
  • Fyrhjulingen bör låsas med ett lås i lägst klass 3, gärna med kätting, som är 2,5 meter.

Kom ihåg! Lås fast fyrhjulingen i ett fast föremål, har du inget fast föremål kan du montera en golvögla i betonggolvet. Ställ inte fordonet på ett olåst släp, använd certifierat kulhandskelås. Se även till att släpet är låst så att inte någon kan dra iväg det, alternativt parkera något framför släpet för att förhindra att någon stjäl det.

Om tjuven är framme

Kom ihåg att alltid göra en polisanmälan om du blir bestulen på din snöskoter eller fyrhjuling.

Att köpa begagnat – checklista:

  • Vid köp av en begagnad snöskoter eller fyrhjuling bör du ha koll på vad som gäller, bland annat när det gäller lagen om god tro.
  • Kontrollera det stansade chassinumret och typskylten, så att de inte är manipulerade utan överensstämmer med registreringsskylten och registreringsbeviset.
  • Kontrollera med Larmtjänst om skotern eller fyrhjulingen finns med i registret över stulna objekt.

Rekommenderade guider