Hur kan vi hjälpa till?

137 stölder från bilar och båtar om dagen i semestertider

I snitt utsattes 137 bil- och båtägare för stöld från sina bilar och båtar varje dag förra året under semestermånaderna juni till augusti. Det är en ökning jämfört med året innan men det varierar i landet. Värst utsatt för stölder ur båtar var Region Mitt med en ökning på 81 % medan Region Syd hade en minskning på 14 % jämfört med samma period året innan.

Det ökade semestrandet under sommarmånaderna i Sverige har resulterat i rekordförsäljning av båtar och överfulla campingplatser. I takt att fler båtar och bilar rör sig ute på vägarna och på vattnet ökar också risken att utsättas för stöld. Så det finns all anledning att vara extra uppmärksam under semestern.

– När man lägger till i en hamn eller parkerar bilen för ett stopp är det viktigt att inte lämna värdesaker och dyr utrustning utan uppsikt. Töm båten och bilen själv! säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. 

Det går snabbt att slå in en ruta på en bil eller hoppa ombord på en båt för att komma över en väska, plånbok eller dyr utrusning. Som tur är går det att försvåra avsevärt för tjuven och därmed minska risken att bli drabbad under semestern.

• Töm båten själv! Lämna inte stöldbegärlig utrustning och värdesaker kvar i båten.
• Delta i Båtsamverkan! Det är viktigt att ha tillsyn på bryggor, marinor och hamnar under ALLA årstider.
• Båt, motor och utrustning bör märkas och med stor fördel även förses med spårsändare och startspärr.

• Töm bilen själv! Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom, kan det locka tjuven att bryta sig in.
• Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det är upplyst och folk i rörelse.
• Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd.

Läs mer om de polianmälda stölderna i respektive region i bilagan.

Läs mer om hur du kan minska risken för stöld här.