Annonsbedrägerierna har ökat med 16% – en stor risk nu i semesterbokningstider
Publicerad: maj 20, 2020
Annonsbedrägerierna har ökat med 16 procent hittills i år jämfört med samma period förra året enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Störst är ökningen i Region Syd både i antal och per 100 000 invånare. Nu bokar fler än vanligt semesterboende inom Sveriges gränser på grund av rådande omständigheter, och det finns all anledning att vara på sin vakt för att inte bli lurad.
Hittills i år är de anmälda annonsbedrägerierna uppe i närmare 6 000 vilket är en ökning med 16 procent jämfört med föregående år samma period. Bedragarna styrs av efterfrågan och just nu är den väldigt stor kring annonser för uthyrning av sommarboende i Sverige då möjligheter att resa utomlands denna sommar verkar små. Det vanligaste tillvägagångssättet bedragarna använder sig av, vid uthyrning av semesterbostad, är att de vill ha en förskottsbetalning men att det i verkligheten inte finns något boende för uthyrning. Även om allt verkar riktig och det finns bilder finns det risk för att det är ett låtsaskontrakt som erbjuds.
– Det är viktigt att söka efter tidigare omdömen på uthyraren för att se om andra varit nöjda. Jag tycker också att man ska dra öronen åt sig om priset är lite för lågt och uthyraren har väldigt bråttom, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.
Om uthyrning sker av ett obekant uthyrningsföretag, gör en sökning på nätet. Om företaget tidigare förekommit i bedrägerisammanhang, kommer de troligtvis att dyka upp där. Även om företaget är välkänt kan det vara en god idé att kolla upp det, speciellt om sidan besöks via en länk som du själv inte letat fram.
Fler tips på vad man bör tänka på:
- Be uthyraren skicka fler bilder via mejl. Om det inte finns ett verkligt objekt finns det inte något att fotografera.
- Var misstänksam mot uthyrare som erbjuder objekt till mycket låga priser.
- Sök efter omdömen! Det brukar alltid finnas kommentarer från folk som redan blivit lurade och som varnar andra på nätet.
- Att uthyraren har väldigt bråttom kan det vara ett tecken på bedrägeri.
- Använd spårbara betalningssätt som exempelvis överföringar till bankkonto.
- Det har under våren förekommit falska sedlar i stora delar av landet så kontant betalning bör man vara försiktig med.
- Kontrollera att uthyraren verkligen har kontrakt på/äger bostaden.