Cykeldelsstölderna har ökat med 45 procent

Under årets första tre kvartal har de anmälda cykeldelsstölderna i Sverige ökat med 45 % jämfört med samma period förra året. Flest antal cykeldelar stjäls i Stockholm och Göteborg men den största ökning av antal cykeldelsstölder står region Bergslagen för med hela 143 % jämfört med samma period 2018.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har cykeldelsstölderna ökat med 45% i landet under årets första tre kvartal jämfört med samma period förra året. Störst är ökningen i Örebro i region Bergslagen med en ökning på närmare 200 %. Minst är ökningen i Region Nord med 5 %.

Även cykelstölderna har ökat. Nationellt är ökningen 8 % jämfört med samma period 2018. Störst är ökningen i region Mitt med 23 % och lägst i region Nord som inte visar någon ökning alls. 

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla cykeln eller inte, 
säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Vad gäller de cykeldelar som stjäls ligger batterier till elcyklar på topp. Men även hjul och sadlar är attraktiva för tjuven likväl som hjälmar som spänts fast på cykeln. Det är därför viktigt att ta med sig både batteri och om möjligt sadeln när man lämnar cykeln.

– Örebro är en cykelstad så utbudet av cyklar är stort, därför är vi kanske lite extra drabbade. Ett batteri till en elcykel kostar allt mellan 3000–8000 kr vilket är snabba pengar för en tjuv, säger Polisområde Örebro läns brottssamordnare Thomas Jäderqvist

SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen:

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • Lås batteriet när du lämnar din elcykel obevakad kortare stunder. Ta med batteriet om du ska vara borta längre.
  • Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.


Fler tips och säkerhetguider hittar du på www.stoldskyddsforeningen.se


För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, lina@ssf.nu

Polisområde Örebroläns brottssamordnare Thomas Jäderqvist 070–3216668