Hur kan vi hjälpa till?

Cykelstölderna har ökat med 90 procent

Cykelstölderna i Sverige ökade med 90 % i mars jämfört med februari i år och ligger på nya rekordnivåer med 4 504 anmälda stölder. Endast vid ett tillfälle under de senaste 20 åren har antalet stölder varit större i mars månad. Ökningen av cykelstölder gäller samtliga regioner med vissa regionala skillnader. 

Antalet stölder av cyklar har totalt ökat från 2 378 i februari till 4504 i mars och alla regioner är drabbade. Störst ökning av cykelstölder syns i region Stockholm med 131 % och lägst i region Nord med en ökning på 37 %. Cykeldelsstölder och stölder av elcyklar har även de i det närmaste fördubblats i mars jämfört med februari.

 Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Hur man låser fast sin cykel är mer eller mindre avgörande för om man ska få behålla cykeln eller inte, säger Lina Nilsson, Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Vad gäller de cykeldelar som stjäls ligger batterier till elcyklar på topp. Men även hjul och sadlar är attraktiva för tjuven, likväl som hjälmar som spänts fast på cykeln. Det är därför viktigt att ta med sig både batteri och sadel när man lämnar cykeln.

SSF:s tips för att minska risken att få din cykel stulen:
• Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
• Lås fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul.
• Ta med batteriet när du lämnar din elcykel obevakad även för kortare stunder.
• Ta med sadeln så den inte blir stulen, cykeln blir då även mindre attraktiv att stjäla och oskön att cykla på.
• DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
I bilagan kan ni se hur det ser ut med cykel, elcykel och cykeldelsstölder i just er region.

Fler tips och säkerhetguider hittar du på www.stoldskyddsforeningen.se