Hur kan vi hjälpa till?

Det här vill tjuvar åt!

Var fjärde invånare i Sverige uppger att de är orolig över att utsättas för inbrott och var femte invånare har någon gång utsatts för ett inbrott. Det går att minska oron och slippa förlusten vid inbrott med ett värdeskåp, det rymmer det mesta tjuven vill åt.

Enligt den Demoskopundersökning som SSF Stöldskyddsföreningen låtit göra oroar sig 25 % av befolkning för inbrott och 20 % uppger att de någon gång haft inbrott. Färsk statistik från Polisen visar att det som stjäls mest i hemmet vid inbrott är i storleksordning smycken, kontanter, kläder, kameror, id-handlingar och tv tillbehör (Xbox, Playstation och AppleTV). Det flesta av dessa saker får lätt plats i ett mindre värdeskåp.

– Bortsett från stöldrisken så kan bankfack vara opraktiskt och kostar en del. I och med penningtvättslagen är det inte heller längre tillåtet att förvara kontanter i bankfack, så det finns flera anledningar till att skaffa ett värdeskåp till hemmet, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Olika ägodelar behöver olika skåp. Brandsäkra dokumentskåp är optimala för värdepapper, pass och kontanter, medan saker som smycken och vapen förvaras bäst i ett säkerhetsskåp. För att vara helt säker på vilket värdeskåp som är bäst lämpat för dig kan du kolla med både ditt försäkringsbolag och med skåpleverantören.

Tänk på detta!
•    Värdeskåpet ska vara certifierat
•    Se till att välja rätt skåp efter dina behov
•    Montera skåpet rätt, måste bultas fast i golv och/eller vägg.

Se veckans avsnitt av Stoppa Tjuven om värdeskåp på SSF:s webbplats  www.stoldskyddsforeningen.se/stoppatjuven

Här kan du se vilka värdeskåp som är certifierade.

För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se