Hur kan vi hjälpa till?

Drygt 102 inbrott om dagen anmäldes i sportlovsmånaden februari 2019

Nu är det sportlovsdags och för en del betyder det ledighet med skidåkning eller resa till sol och bad. Men resglädjen kan snabbt förtas om du drabbas av ett brott. Genom att tänka som en tjuv och vidta brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt. För oavsett om resan går till värmen eller till skidbacken så är det inte svårt för en tjuv att se om du är hemma eller bortrest.

– Om inte Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Under semestern så rör man sig ofta på platser där det är mycket folk och då är det extra viktigt att hålla koll på sina ägodelar. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här.

 -Ska du in på en restaurang så ställ inte skidorna ihop, utan dela på dem då en skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina vidare.
 
Här är fler tips från SSF Stöldskyddsföreningens om hur du kan minska risken för att utsättas för stöld på resan eller inbrott i bostaden medan du är borta:

Säkra ditt hem innan du åker:
• Gå med i eller starta Grannsamverkan.
• Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
• Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
• Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
• Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Märk din skidutrustning:
• Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
• Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Här kan ni läsa mer om åtgärder inför resa

För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert, SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981 65 72, lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se