Fungerar larm mot inbrott
Publicerad: oktober 8, 2019 (Senast uppdaterad oktober 9, 2019)2019-10-09
Antalet anmälda inbrott i lägenhet och villa i Sverige fortsätter att minska precis som förra året. Hittills i år har det anmälts 9161 inbrott i villa och lägenhet. Det är en minskning med 18 procent jämfört med samma period förra året enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). En tydlig minskning, det som inte är lika tydligt är larmets effekt på inbrott.
Enligt den demoskopundersökning som SSF låtit göra har 29 % larm i sitt hem, varav 23 % har det kopplat till en larmcentral. Det är ungefär lika många som uppgett att de har en fungerande Grannsamverkan i sitt område. Beroendes på vem du frågar, larmtillverkare, försäkringsbolag eller polis så kommer du att få olika svar på frågan om larm förhindrar ett inbrott eller om det är något annat. Det SSF kan konstatera är att larm är ypperligt mot många saker men det stoppar inte en tjuv från att göra inbrott.
– Larm är ett jättebra komplement till Grannsamverkan och certifierade lås mot inbrott. Det minskar tiden tjuvarna har på sig, och pockar på uppmärksamhet från grannar, men det stoppar inte tjuven från att ta sig in i ett hem, säger Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen.
Ett larm är bra för att få en indikation på att något händer i hemmet när du inte är där, vare sig det är koppla till en app eller larmcentral. Du slipper överraskningsmomentet när du kommer hem efter ett begånget inbrott och är larmet kopplat till en larmcentral får hjälp med att säkra upp hemmet om du till exempel skulle vara bortrest. Larm kopplat till en larmcentral som även varnar för brand och vattenskador räddar liv och minskar skador på hemmet. Så även om larmet inte skyddar mot inbrott så kan det ur den aspekten vara väl värt pengarna att skaffa larm.
Att tänka på när det gäller larm:
- Larmet ska vara certifierat och ha en kraftig signal som även hörs utåt
- Larmet ska vara kopplat till certifierad larmcentral
- Komplettera larmet med varning för vattenläckor och brand
Här är tips för att minska risken för inbrott:
- Grannsamverkan
- Certifierade lås på dörrar, altandörrar och fönster
- Rörelsestyrd belysning utomhus
- Timer på lampor inomhus när du inte är hemma som går på när mörkret faller
- Beskära buskar för att öka insynen på tomten
Nu är Stoppa Tjuven 2019 igång. Se mer här
Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för inbrott.
För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert SSF Stöldskyddsföreningen,
070 981 65 72,
lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se