Hur kan vi hjälpa till?

Inbrott i fritidshus fortsätter att minska men se upp för inbrottstjuvar nu när hösten är här

Förra året anmäldes cirka 4 300 inbrott i fritidshus enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är en minskning med nästan 700 inbrott sett över hela landet jämfört med 2018. Vi ser hittills i år en fortsatt marginell minskning jämfört med 2019, men se upp för inbrottstjuvar när fritidshuset bommas igen för vintern.

Nu är snart är den mörkare delen av hösten här och det börjar bli dags att bomma igen fritidshuset och ta upp båten. Då gäller det att förbereda dig så inte tjuven slår till när fritidshuset står tomt. Tjuven slår gärna till mot fritidshus och trädgårdar när de står tomma så att de kan ta god tid på sig och verka i lugn och ro. Att skydda sitt fritidshus mot inbrott och stölder är därför extra viktigt med tanke på att man inte alltid är där.

– Lämna inte kvar några värdefulla saker när ni lämnar stugan och se till att ha certifierade lås på fönster och dörrar så minskar du risken för inbrott, säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen

Att vara en del av Grannsamverkan och Båtsamverkan under sommaren skapar uppmärksamhet och ökar risken för tjuven att bli upptäckt. Men när du och grannarna inte är där hela tiden kan det vara lämpligt att ni delar på sysslan att åka ut och se till era hus.  Tänk också på vart du ställer din båt eller självgående gräsklippare och andra stöldbegärliga prylar så att du gör det svårare för tjuven att ta den med sig.

SSF:s tips

  • Starta Grannsamverkan och Båtsamverkan.
  • Starta Grannsamverkan och Båtsamverkan.
  • Använd certifierade lås på dörr, fönster och altandörr.
  • Skaffa timer till några lampor inomhus så huset ser bebott ut.
  • Installera gärna rörelsestyrd belysning till tomten så att tjuven inte kan reka och bryta sig in utan att synas.
  • Förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd.
  • Larm kopplat till larmcentral kan vara ett bra komplement till certifierade lås.
  • Gå samman och skaffa en vägbom till området och inhägnader vid t.ex. bryggor.