Hur kan vi hjälpa till?

Låt inte tjuven förstöra höstlovet

Just Alla helgons dag är den dag på året då flest inbrott anmäls i Sverige. Och enligt den Demoskopundersökning SSF låtit göra uppger 25 % av boende att man är orolig att bli utsatt för inbrott.

Flest inbrott sker under mörka delen av året och generellt dagtid när vi är på jobbet och på kvällstid under helger när vi är borta. Så inför kommande ledighet är det viktigt att se till att inte lämna huset helt obevakat och mörkt.

Tala alltid om för dina grannar om du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hus. Att installera timer på några lampor i hemmet som tänds när det börjar bli mörkt är riktigt bra, liksom att ha rörelsestyrda lampor på tomten så tjuven inte kan jobba i mörker, säger Lina Nilsson, SSF Stöldskyddsföreningen.

Samma underökning visar att nästan hälften, (44 %), gömmer sina värdesaker någonstans i hemmet när de reser bort i tron att sakerna inte ska hittas av tjuven vid ett eventuellt inbrott. De flesta tjuvar vet var de kan hitta gömda värdesaker så tyvärr finns inga säkra ställen som tjuven inte hittar om du får inbrott.

SSF:s tips:

  • Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
  • Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
  • Skaffa timers till några lampor inomhus och rörelsestyrd belysning utomhus.
  • Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.
  • Installera ett säkerhetsskåp!
  • Skaffa digital brevlåda på www.skatteverket.se
  • Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv Grannsamverkan.


Här kan du läsa mer om hur du minskar risken för inbrott.

För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert SSF Stöldskyddsföreningen, 070-981-65-72, lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se