Nu slår tjuven till mot fritidshuset!
Publicerad: september 18, 2019 (Senast uppdaterad september 30, 2019)2019-09-18
Förra året anmäldes närmare 5 000 inbrott i fritidshus. Det är en minskning med 17 % i hela landet jämfört med 2017 och hittills i år har de anmälda inbrotten i fritidshus minskat med nästan 12 % jämfört med samma period förra året.
Glada nyheter men snart är hösten här och det börjar bli dags att bomma igen fritidshuset och ta upp båten. Då gäller det att förbered dig så inte tjuven slår till när fritidshuset står tomt. Tjuven slår helst till mot fritidshus och trädgårdar när de står tomma så att de kan ta god tid på sig och verka i lugn och ro. Att skydda sitt fritidshus mot inbrott och stölder är därför extra viktigt med tanke på att man inte alltid är där.
– Ta med dig värdesaker hem från fritidshuset och dra inte för gardinerna utan visa tjuven att det inte finns något stöldbegärligt i stugan. Se dessutom till att ha certifierade lås på fönster och dörrar så minskar du risken för inbrott. säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Att vara en del av Grannsamverkan och Båtsamverkan under sommaren skapar uppmärksamhet och ökar risken för tjuven att bli upptäckt, vilket är det sista tjuven vill. Men när du och grannarna inte är där hela tiden kan det vara lämpligt att ni delar på sysslan att åka ut och se till era hus. Tänk också på vart du ställer båten när du tar upp den för säsongen, så att du gör det svårare för tjuven att ta den med sig. Lås in båtmotorn eller gör den mindre attraktiv för tjuven genom att plocka bort delar så som kåpa, drev eller växelhus och märk motorn med MärkDNA.
SSF:s tips:
- Starta Grannsamverkan och Båtsamverkan.
- Förvara inga värdeföremål i huset när du inte är där.
- Använd certifierade lås på dörr, fönster och altandörr.
- Skaffa timer till några lampor inomhus så huset ser bebott ut.
- Installera gärna rörelsestyrd belysning till tomten så att tjuven inte kan reka och bryta sig in utan att synas.
- Förvara verktyg och trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd.
- Lås in båtmotorn och märk den med MärkDNA.
- Larm kopplat till larmcentral kan vara ett bra komplement till certifierade lås.
- Gå samman och skaffa en vägbom till området och inhägnader vid t.ex. bryggor.
Läs mer om SSF säkerhetsguider
För mer information kontakta:
Lina Nilsson, Rådgivningsexpert SSF Stöldskyddsföreningen,
070-981 65 72,
lina.nilsson@stoldskyddsforeningen.se