Hur kan vi hjälpa till?

Ökat intresse för husbil och husvagn – Gör att även stöldrisken ökar

Intresset för husbilar och husvagnar fortsätter att öka. Ett stort antal nya campare betyder dessvärre att även tillgången på stöldobjekt ökar där den oerfarne camparen kanske inte är införstådd med riskerna att utsättas för stöld. Hittills i år har redan 75 husvagnar och 7 husbilar anmälts stulna.  

För andra året i rad har intresset för husbilar och husvagnar ökat på Blocket, som ser en ökning med 60 % på sökningar i år jämfört med förra året. Det ökade intresse tyder på att det även i år blir semester i Sverige med husbil eller husvagn för många, där medveten om risken att utsättas för stöld av och ur husbilar och husvagnar både på rastplatser och på campingplatser varierar. Statistik från Larmtjänst visar att det hittills i år stulits 75 husvagnar och 7 husbilsstölder. Bara till Länsförsäkringar anmäldes 2018 närmare 600 stölder ur husbilar under sommare, vilket pekar på att husvagnar och husbildar är eftertraktade objekt för tjuvar.

– Lås på husbilar är ofta relativt lätt för tjuvar att bryta upp, tänk därför på att inte förvara värdesaker framme synligt i husbilen och parkera på upplysta platser, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Generellt sett är det tryggt att campa i Sverige men det är viktigt att vara medveten om riskerna och göra det man kan för att minska risken för att bli utsatt för brott. Genom att vara steget före och tänka lite som en tjuv kan man minska risken för utsatthet.

Så här minskar du risken att få inbrott i din husbil/husvagn:
• Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det finns andra husbilar/husvagnar och är upplyst.
• Lägg inte värdesaker synligt- varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
• Komplettera med extra lås där det går.
• Förse husbilen/husvagnen med spårsändare.
• Tänk som en tjuv och lås alltid husbilen ordentligt, även för kortare stunder.
• Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker så som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror etc. Har du inget ta med dig värdesakerna i sovdelen under natten.
• Kontrollera att du är rätt försäkrad.