Vattenskoter

Publicerad: maj 4, 2021 (Senast uppdaterad juni 22, 2021)

Antalet stulna vattenskotrar har ökat dramatiskt de senaste åren, enligt försäkringsbolagen. Läs hur du kan skydda din vattenskoter.

Antalet stulna vattenskotrar har ökat dramatiskt de senaste åren, enligt försäkringsbolagen. En av orsakerna kan vara att fler och fler köper vattenskotrar. I Stockholm, Skåne, Halland, Bohuslän, Bergslagen, Dalarna och Gästrikland försvinner flest vattenskotrar.

De vanligaste sättet att bli av med en vattenskoter är att den blir stulen på land på en tomt eller carport när den är lastad på en trailer, där varken låsningen av trailer eller vattenskoter är tillräckligt effektiv. En annan vanlig plats att bli bestulen är vid en brygga där låsning och bevakning är otillräcklig. Det tredje sättet är att den blir stulen under transport, där den många gånger saknar låsning när den är monterad på dragkroken. Men det finns saker du kan göra för att minska risken att din vattenskoter blir stulen.

Tips för att skydda din vattenskoter

  • Ha alltid vattenskotern inlåst i en byggnad när den inte används. Ha även lås förankrat i något fast föremål inne i byggnaden.
  • Vid transport ska släpvagnslåset vara monterat och låst med ett kulhandskelås.
  • Står den på en trailer ska den ha släpvagnslås på dragskon.
  • Montera en aktiv spårsändare hos en auktoriserad verkstad.
  • Stöldskyddsmärk den.
  • Förvara aldrig nycklarna i vattenskotern.
  • Vid köp av begagnat – ställ krav på säljarens köpehandling och ID. Kontrollera objektet hos auktoriserad verkstad samt hos Larmtjänst. Köper du stöldgods riskerar du att bli av med den utan möjlighet att få pengarna tillbaka.
  • Dokumentera vattenskoterns skrovnummer m.m i Båtkortet.

För att få så bra och snabb hjälp som möjligt av polisen och ditt försäkringsbolag är det viktigt att du har korrekta uppgifter om din vattenskoter tillhands vid en stöld eller ett sjöräddningslarm. Det är tillgängligt via Larmtjänst.

Rekommenderade guider