Mobil säkerhet

Publicerad: augusti 30, 2019 (Senast uppdaterad oktober 8, 2020)

Bortsett från mobiltelefonens värde i sig, innehåller våra mobiler väldigt mycket information som en tjuv kan dra nytta av till exempel e-post, Paypal, olika sociala medier etc.

Enligt statistik från Polisen anmäldes drygt 60 000 mobiltelefoner stulna under 2018, och så många som 5% av mobilägare uppger att de någon gång blivit av med sin mobiltelefon enligt en undersökning vi på SSF låtit göra. Trots det vet bara varannan mobilägare hur de ska spärra sin mobil om den blir stulen eller borttappad.

Detta kan du göra för att skydda din mobil:

Använd skärmlås!
Det är viktigt att du har lås på telefonen så att det krävs någon form av identifiering innan användning. Antingen via fingeravtryck, kod eller ansiktsigenkänning – annars är det fritt fram för tjuven att använda din telefon direkt.

Ha unika lösenord eller fingeravtryck
Använd dig av koder eller lösenord som tjuven har svårt att knäcka. 1234 eller 0000 är det första tjuven kommer att försöka med. Och kom ihåg att aldrig använda samma kod till olika tjänster i mobilen.

Ha mobilens spårningstjänst aktivierad
Oavsett om mobilen är stulen eller om du själv tappat bort den, kan du söka efter mobilen. Genom att ha aktiverat en spårningstjänst (t ex ”hitta min iPhone” eller ”hitta min enhet”) kan du se mobilen på en karta, låsa den på distans eller se till att den ringer, även om telefonen är inställd i tyst läge. För att hitta en försvunnen telefon krävs det att du aktiverat denna typ av tjänst och att du loggar in på en dator eller en annan telefon.

Extra tips! Läs om hur du kan hitta, låsa och rensa en borttappad Android-enhet och om hur du kan låsa och spåra din enhet med Förlorat läge i Hitta min iPhone.

Säkerhetskopiera regelbundet
För att undvika att bli av med alla dina foton i mobilen kan du säkerhetskopiera regelbundet. Det kan du göra antingen själv men de flesta mobiler idag gör det automatiskt ett par gånger i veckan. Ett tips är att lagra dina bilder på flera ställen – så garanterar du att dina bilder inte försvinner även om telefonen gör det.

Skriv upp ditt IMEI-nummer
IMEI-nummer är ett unik nummer som du hittar antingen på kartongen du köpt mobilen i eller under inställningar om telefonen. Du kan även kolla upp ditt IMEI-nummer genom att knappa in * # 06 #. Vid stöld uppger du numret till polisen när du gör en polisanmälan. Du kan även uppge detta nummer när du spärrar ditt abonnemang och simkort hos din mobilleverantör.

Spara ditt lösenord till iCloud eller Google-konto
Se till att du har ett säkert lösenord som du kommer ihåg till ditt iCloud eller Google-konto. Om du inte har lösenordet när mobilen försvinner blir det svårare att skapa ett nytt. Se även till att du kommer ihåg ditt användarnamn. Om du inte kommer ihåg dina uppgifter tar det 24 timmar innan du får återställningslänken till att skapa nya uppgifter.

Om du har SSF Spärrtjänst kan du snabbt och enkelt få hjälp med att spärra ditt abonnemang. Har du gjort en polisanmälan kan du dessutom få hjälp med att spärra hela mobilen.

Se över dina appar
Ladda bara ned appar från säkra källor såsom Google Play och Appstore. När du laddat ned en app ska du bara ge den tillgång till den nödvändigaste informationen. Se också till att uppdatera apparna regelbundet och avinstallera dem från telefonen om du inte längre vill använda dem.

Kontrollera också att företag bakom appar med finansiella tjänster har tillstånd från Finansinspektionen. Du kan enkelt kontrollera detta genom att gå in på Fi.se och titta under företagsregistret.

Om du blivit av med mobilen:

  • Sök efter telefonen i ”hitta min iPhone” eller ”hitta min enhet”
  • Spärra mobilen och abonnemanget hos din mobiloperatör.
  • Spärra mobilen via iCloud eller ett Google-konto beroende på vilken typ av mobil du har.
  • Logga ut från alla tjänster i mobilen via dator.
  • Polisanmäl förlusten.
  • Byt lösenord på dina sociala medier och mejl.

Kostnadsfri rådgivning

Har du några frågor är du välkommen att kontakta vår kostnadsfria oberoende säkerhetsrådgivning 0771-773 773. Du kan också chatta med oss här på vår hemsida.

Rekommenderade guider